top of page

Архиерейска вечерня в столичния храм „Света Богородица – Живоприемни източник“

Актуализирано: 27.04.2023 г.



На 21 април тази година Православната Църква отбелязва Светли петък и чудото на Св. Богородица – Живоприемни източник, извършено през V век край стените на Цариград. Там край един извор Божията Майка се явява на Лъв Макелий, като му предвъзсвестява че ще бъде поставен на императорския престол и го наставлява да напои и изцери слепец с водата от извора.

След изпълнение на предреченото, императорът Лъв I съгражда храм на мястото на извора в чест на чудното явяване на Св. Богородица, чрез който мнозина и занапред получават изцерение.

На 20 април, в навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Богородица – Живоприемни източник“ в кв. Подуяне.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Иван Димитров, протойерей Стефан Рачев, протойерей Петър Симеонов, протойерей Венцислав Попиванов и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълниха клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов и д-р Светослав Цеков.

Пасхалната вечерня беше уважена от голямо множество вярващи, който от сърце и душа участваха в богослужението.

По време на вечернята бе извършен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на присъстващите и техните близки, както и бяха постригани за помощници на духовниците – четец, певец и свещоносец, благочестивите мъже Георги и Мартин.

След края на вечерното богослужение епископ Поликарп произнесе кратка проповед, като говори за любовта и подкрепата на Божията Майка към всеки човек. Той подтикна верните да се стремят да и подражават в любовта и смирението. Негово Преосвещенство поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лек и благодатен празник.

От името на духовенството и всички присъстващи, поздрав към епископ Поликарп поднесе иконом Симеон Иванов. Отецът благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за духовните грижи и любовта, с които окриля енорията.

В знак на уважение, той поднесе на епископа красив букет с цвета.

Владиката раздаде петохлебието и поздрави всички с празника.


Снимки: архимандрит Евтимий

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page