top of page

Духовен концерт "Братя двоицу" се проведе в СофияНа 21 януари, вечерта, в софийската зала „България“ се проведе юбилеен духовен концерт "Братя двоицу", посветен на имения ден и 10-тата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Н е о ф и т, и 80-тата годишнина на доцент протопсалт Димитър Димитров и 45 години диригент на смесения хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“. Организатори на музикалното събитие са Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия, Софийската света митрополия и Софийската филхармония.

В програмата на концерта се включиха музикалните формации: Смесения хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“, с главен диригент доцент протопсалт Димитър Димитров и диригент д-р Георги Еленков, Софийски свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, с диригент Кристиан Попов и Архиерейския хор при Старозагорската света митрополия, с диригент Мария Денкова. Водещ на вечерта бе Мариус Донкин.

Колеги, приятели, близки, почитатели на доц. Димитров от църковните и музикалните среди дойдоха в зала “България”, за да засвидетелстват своето уважение, любов и признателност към юбиляра. Сред специалните гости бяха Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, Негово Преосвещество Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий, игумен на Троянската и Бачковската света обител, Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, викарий на Българския патриарх, Негово Преосвещенство Браницки еп. Пахомий, ректор на Софийската духовна семнария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Мелетий, зам.ректор на Софийската семинария, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, свещеници и монаси. Духовният концерт бе уважен от вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова.

Празничната вечер започна с приветствено слово на епископ Поликарп, който обяви повода за юбилейния духовен концерт и пожела на присъстващите приятни часове с църковната музика.

В концертната програма под диригентството на маестро Димитър Димитров прозвуча „Сугуба ектения“ (из „Liturgia Domestica“) на Александър Гречанинов като солисти бяха неговити двама сина - Симеон Димитров и Стефан Димитров. Във връзка с яркото присъствие на доц. Димитров в музикалната култура и оценявайки трудовете му като диригент на патриаршеския хор, преподавател по музика в Богословския факултет, художествен ръководител на „Св. Йоан Кукузел“, както и всеотдайното му служение на БПЦ, Св. Синод го удостои с ордена на БПЦ "Св. Йоан Кукузел", който му бе връчен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Съюзът на българските музикални и танцови дейци награди послучай юбилея маестро Димитров с кристална лира. Силно развълнуван от вниманието и признателността доц. Димитров благодари на всички:- участниците в Юбилейния концерт, колегите, близките, съратниците и всички, дошли в тази паметна вечер да му засвидетелстват своята любов и признателност с думите: "Душата ми е препълнена от радост! Сърдечно благодаря на всички за вашето отношение!” В чест на с юбилея доц. Димитров получи поздравления от президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, министрите на културата, на образованието и др. музикални и обществени организации. За много, благословени от Бога години, маестро!

Епископ Поликарп награди с нагръден кръст, от името на Негово Светейшество, и главният организатор на концерта ставрофорен иконом Кирил Попов, от столичния катедрален храм "Св. вмчца Неделя".

+++

Доц. Димитър Димитров е роден на 20.01.1943 г. в София и от ранна възраст израства с православното църковно песнопение, тъй като неговите родители - силно вярващи и музикално надарени - са участвали в братствения хор на митрополитската катедрала на София “Св. Неделя”. Завършил е Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия (сега БФ на СУ) през 1969 г.

От рано започва своето творческо и професионално развитие в църковната музика. От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм “Св. Неделя”, а по-късно е помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, той учи като извънреден ученик в Държавното музикално училище в София, а от 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност Музикална педагогика. През 1968 г. става съосновател и художествен ръководител на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел - Ангелогласния”, а през годините 1971-1977 е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория.

В началото на 1978 г. с решение на Св. Синод на БПЦ е назначен за преподавател по Църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, какъвто е и до момента. От 1977 до 1990 г. ръководи Представителния смесен хор на Врачанска света митрополия. В периода 1999-2002 г. доц. Димитров е лектор по църковна музика в Пловдивския университет, филиала “Любен Каравелов” в гр. Кърджали, а от 2001 до 2004 г. е лектор по “Богослужебен ред” в Държавната музикална академия, София.

През 1991 г. по време на Първия фестивал на Българската култура в Бад Вьорисхофен (Бавария) доц. Димитър Димитров става съосновател на Международното немско-българско културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международна фондация “Европейски форум”. Той е и съосновател и председател на журито на Международния фестивал за православна музика “Св. Богородица - Достойно есть”, Поморие.

Като богослов и преподавател доц. Димитър Димитров респектира със своята компетентност в областта на православната църковна музика и богослужение. Воден от дълбоката си вяра за мисията на всеки преподавател, той предава на младото поколение богослови и свещенослужители своите знания, умения и любов към църковнопевческата ни православна традиция, за да се съхрани тя и пребъде.Цялата творческа дейност на доц. Димитър Димитров, белязана с неговия изключително фин и верен усет за “автентичност”, го нарежда сред най-значителните съвременни хорови диригенти.

Като диригент на смесения хор към ПКСХП “Св. Александър Невски” през тези 45 години, той достойно продължава делото на своя виден предшественик Добри Христов. Под диригентството на доц. Димитров хорът има значим дял в богослужебния живот на катедралата и принос в българското хорово църковнопесенно изкуство.

Като съосновател и диригент на камерния хор “Св. Йоан Кукузел -­ Ангелогласния” в продължение на 50 години, доц. Димитър Димитров има изключителна заслуга за съхраняването и популяризирането на българската православна църковна музика в България и в много страни в Европа и Америка. Благодарение на ансамбъла за първи път зазвучават в съвременно изпълнение редица песнопения на Рилската църковнопевческа школа от ХІХ век, от творчеството на нейния най-виден творец -­ големия български възрожденец йеромонах Неофит Рилски. За тези свои заслуги към културата на България доц. Димитров е обявен през 2002 г. за “Музикант на годината”.

По решение на Св. Синод на БПЦ в знак на внимание и за заслуги към Църквата, и по повод 70-годишнината му доц. Димитър Димитров бе награден с църковен орден “Св. св. Кирил и Методий” - І степен. Наградата бе връчена лично от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page