top of page

Пета вечер и зpакриване на Фестивала на православната книга в София



С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в навечерието на празника на народните будители, в столичния храм „Св. София“ се проведе Фестивал на православната книга за Софийска епархия.

В продължение на една седмица софиянци имаха възможност да се запознаят с различни православни издателства, да получат представа за нови православни книги, да поговорят с автори и преводачи и да се насладят на изпълненията на различни хорови формации.

На последната вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, духовници и десетки софиянци. Специален гост в този фестивален ден бе г-н Пламен Славов, зам.- министър на културата.

Водещ и модератор на вечерта бе протойерей Кръстин Апостолов, който близо десет години обгрижваше българската община в Хамбург и изгради и български православен храм в центъра на града, а понастоящем е енорийски свещеник в кв. "Панчарево".

Последната фестивална вечер започна с изпълнението на Дария Ангеловска, която зарадва присъсттващите със своето професионално изпълнение на арфа.

Първи своите издания представиха издателство „Слънце“. За техната издателска дейност говори проф. Дечко Свиленов, който сподели своя дългоггодишен опит в издаването на християнска литература и преди всичко на издания на Библията. Той отбеляза, че в процентно отношение България е страната, в която има най-много раздадени Детски библии, повече от 8 милиона. Професорът разказа, че книгите които са издадени през годините са дарение на читателите от щедри дарители от цял свят.

Книгите на издателство „Искони“ представи Георги Тодоров. "Щастието да бъдеш православен", едно от последните издания, е сборник със статии по различни теми свързани за историята и православието. Друга книга, която е плод на тридесетгодишно изследване е "Равноапостолът свети Пимен Зографски", а заглавието "Св. София в Сливен" е историческо изседване за едноименния храм, и единствен, който през османския период не е превърнат в джамия.

С тържествено слово Белоградчишкият епископ Поликарп закри първото издание на Фестивала на православната книга в Софийска епархия.


Текст: Весела Игнатова Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page