top of page

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Троица", гр. София, кв. ДрагалевциНа 28 май - 7 Неделя след Пасха - на Светите отци от Първия вселенски събор, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм "Св. Троица", в кв. Драгалевци, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Поводът за архиерейското посещение и служение в храма беше извършването на обновление на освежения иконостас на храма.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Андон Софиин, протойерей Радко Радков, свещеник Лука Китин, предстоятел на храма и енорийски свещеник на Драгалевци, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от църковни певци от Софийската духовна семинария, а на светата Литургия, от смесения хор при столичния храм "Св. Параскева", с диригент г-жа Нели Трошева.

Преди светата Литургия беше поръсен иконостасът със светена вода, както и беше постриган за четец, певец и свещоносец малкият Божи раб Явор Китин, син на о. Лука.

Архиерейската света Литургия беше уважена от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от десетки православни християни от енорията и гости.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за честваните свети отци от Първия вселенски събор. Той сподели за усилията на Отците да запазят и поддържат Христовата вяра и да изявят пред света догматичните и канонични установления, за да пребъдват християните в единомислие, мир, сплотеност и любов - да бъдат в името Христово едно.

Епископ Поликарп изказа и благодарност към о. Лука за неуморните му трудове за укрепването и въздигането на енорията и повереният му храм.

Епископът благодари на всички, които подпомагат това благородно дело.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, духовни сили и преуспяване във всяко начинание.

Поздрав и благодарност към епископа поднесе от името на всички присъстващи о. Лука Китин, предстоятел на храма. Той поднесе благодарности и към всички, които са до него и му помагат в служението.

Свещеник Лука поднесе на владиката подарък панагия с образа на Света Троица, както и благоуханен букет с цветя.

След приветствените слова епископът поздрави и с особено внимание и любов приветства протодякон Иван Петков, който отбелязва на 28 май своя рожден ден. Негово Преосвещенство му пожела дълголетие, здраве, преуспяване, както и със своя глас и служение да въздига сърцата на вярващите към Бога.

Архиерейското служение в енорията завърши с освещаване на свещенически дом, в които се помещава канцелария и малка трапезария.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page