top of page

В Ихтиман беше отслужен съборно Молебният канон към Пресвета БогородицаНа 7 август, според определената от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит програма, в храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман, Ихтиманска духовна околия беше отслужен поредният молебен канон към Пресвета Богородица за Богородичния пост.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съборното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Пламен Димитров, иконом Николай Свещаров, иконом Витали Велков, иконом Лазар Йончев, протойерей Петър Славов, свещеник Емануил Димитров, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молебният канон към Пресвета Богородица беше уважен от множество жители и гости на китния Ихтиман.

След вечернята и молебния канон към Пресвета Богородица епископ Поликарп произнесе проповед, в която подчерта важни духовни моменти от живота на Божията Майка и изтъквайки добродетелите, с които Тя се украси, подтикна вярващите да И подражават. Владиката разясни на присъстващите и историята на молитвения текст, както и причината за неговото отслужване в дните на пост, от 1 до 15 август. Епископът пожела на вярващите достойно посрещане и отбелязване на предстоящия празник Успение Богородично, който се явява и патрон на храма и празник на града.

Негово Преосвещенство благодари на всички, допринесли за духовното изпълнение на поредното Богородично моление. Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и постоянство в духовния живот.

Приветствие към Негово Преосвещенство поднесе ставрофорен иконом Йосиф Серев. Той благодари на епископа за гостуването и за преподадения патриаршески благослов. Отец Йосиф поднесе на владиката букет с цветя в знак на уважение и признателност.

Верният народ с благоговение се поклони пред образа на Света Богородица - "Сладко целувание", която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се носи на всяко Богородично моление в цялата епархия.

Иконата е предоставена за дните на Богородичен пост и особено за вечерите с Молебен канон, от Негово Високопреподобие архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Σχόλια


bottom of page