top of page

Велико повечерие с втора статия на Покайния канон на св. Андрей Критски в старинен храм „Света Софѝя“



Вечерта на 19 март, в древния столичен храм „Света Софѝя – Премъдрост Божия“ бе отслужено Велико повечерие и бе прочетена втората част на Покайния канон на свети Андрей Критски. Съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения през Великия пост, службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Молитвено участваха Агатоникийски епископ Борис, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Предстоятели на храмове, столични свещеници и християни от цяла София се събраха за втори път на съборно великопостно богослужение и изпълниха древния храм.

Голямо множество богомолен народ бе притихнало в храма за сърдечна молитва и отправяше своите прошения към Бога за прошка на греховете.

Сред молитвената тишина, покайните песнопения бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов.

За поредна вечер в центъра на храма бе поставена изписаната специално за столичните великопостни богослужения икона с образите на всички, които се споменават в Покайния канон – Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, свети Андрей Критски и света Мария Египетска.

В края на  великопостното последование епископ Поликарп се обърна с трогателно слово към изпълнилите храма богомолци. В своята непосредствена проповед той говори върху Евангелското четиво за деня, като подчерта, че нищо не е скрито от Бог, че всичко, което мислим и правим се оценява от Бог и Той ще въздаде за всичко на всички. “Нека в този момент не бъдем лицемерни, а да бъдем достойни, смирени, търпеливи, да предаваме вярата на идните поколения, да бъдем Христови, да се молим в скришната си стаичка и Бог, който вижда на тайно, ще въздаде наяве. Да бъдем кротки, одухотворени и да знаем, че стоим пред Царя на царете, и нека всички смирени поплачем за греховете си и да ги дадем като дар на Бога, който Сам пое върху Си нашите грехове за да ни очисти и направи наследници на Своето Царство” – каза още владиката и пожела лека и мирна вечер на всички присъстващи.


Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

Снимки: Йоан-Стоян Иванов, Матей Папучиев

bottom of page