top of page

Празникът на св. Антипа, епикоп Пергамски в София



На 11 април Православната църква почита паметта на св. свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски. По този повод в София тържествено бе отбелязан денят, посветен на светеца, който се счита за небесен покровител на стоматолозите.

В чест на празника бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света литургия в столичния храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“ в кв. „Лозенец“, където се покои частица от мощите на светия свещеномъченик.

С благословението на Наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква и и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. Молитвено участие в богослужбата взеха доц. Елица Деливерска, зам. ректор на Медицински университет, д-р Николай Шарков, председател на Световната дентална асоциация FDI, проф. Андон Филчев, бивш декан, проф. Бойко Бонев, кандидат декан, в настоящите избори, доц. Петър Божинов и д-р Иванка Михайлова, секретар на Научното дружество на ФДМ, стоматолози от София и десетки вярващи, мнозина от които в края на богослужбата се причастиха със светите Христови Тайни.

„Намирайки се в близост до Неделя Кръстопоклонна, в която през цялата седмица се покланяхме на Честния и Животворящ кръст Господен, отново сме в храма, за да почетем паметта на един велик Христов угодник, живял в края на 1-ви и началото на 2-ри век – свети свещеномъченик Антипа, пръв епископ на Пергамската църква. Светецът днес благодатно се явява като небесен покровител и патрон на всички зъболекари, на занимаващите се с тази много ценна за нашето общество професия“ – започна празничното си слово епископ Поликарп. „Почитайки днес паметта на свети Антипа, ние сме благодарни на Бога за това, че преди години по молба на проф. д-р Филчев и неговия екип от Факултета по дентална медицина ни бяха подарени мощи от драгоценното тяло на светия свещеномъченик. Тези мощи са тук, в храма на Честния и Животворящ кръст, и са за всенародно поклонение през цялата година. Но особено днес, в деня на неговата памет – те са най-великото украшение на нашето служение, на нашата молитва, на нашето взаимно общение, като верни чеда на Бога пред неговия лик“ – каза още викарият и припомни житието на св. Антипа – „Той бил изправян пред множество изтезания и загина, отдавайки живота си за Христовата вяра мъченически, като ни завеща, на всеки един от нас, независимо къде сме, кои сме и какво призвание имаме в живота, да бъдем верни на Бога, на Христовия закон и на човечността, за да пребъдем. И като духовни същества да бъдем хуманни люде, които във всичко се ползват от Светото Евангелие, а и от живота на светите мъченици, които ни показаха, че вярата може да бъде изпълнена с добродетел и истинско съдържание, което се основава и почита Божиите заповеди и закони. Свети Антипа благославя чрез мощите си всеки един от нас със своята молитва пред Бога, и ние се молим той да закриля.“

Владиката поздрави представителите на Факултета по дентална медицина в лицето на проф. д-р Андон Филчев с празника на техния духовен покровител и пожела в скоро време да бъде завършен храмът, посветен на свети Антипа, в двора на Медицинска академия.

Епископът преподаде благослова на Наместника на овдовелия Софийски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и пожела на всички да се трудят в духовно и телесно здраве. Той благодари на предстоятеля на храма иконом Любомир Стоянов за организирането и провеждането на великопостното литургично последование и на всички стоматолози и вярващи хора, дошли да влязат в съборната молитва в чест на св. Антипа.

След богослужбата в храма, епископ Поликарп слезе в криптата на храма, която изцяло се обновява. Той разгледа новото енорийско училище, устроено в самостоятелно помещение и обзаведено с прожекционна система, детски столчета и маси, и подходящи стенни етажерки. Проследи работата и на майсторите, които активно работят за довършването на приземния храм.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page