top of page

145 години от Освобождението на София



Преди 145 години на този ден, 4 януари, руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София.

Те превземат София, нанасят последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превземат Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.

Само една година след Освобождението, през 1879 г., по предложение на жители на София, тогавашната градска управа приема решение всяка година 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено влизането на руските войски.

В храм „Света вмчца Неделя”, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождението на града.

И тази година в столицата годишнината бе тържествено отбелязана в митрополитската катадрала "Св. Неделя" със заупокойна молитва в памет на загиналите воини и благодарствен молебен за жителите на града.

Молебенът бе отслужен пред иконата с образа на Света Богородица, която е дар на храма от генерал Гурко, и пред която се извършва и първия молебен за Освобождението на София.

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с викария в последованието взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“, предстоятели на столични храмове, свещениците от храмовото духовенство и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Сред голямото множество столично духовенство, представители на светската и духовната власт, родолюбиви софиянци събрали се за традиционния молебен, присъстваха още: вицепрезидентът Илиана Йотова, г-н Борис Громов, директор на Дома на Москва в София, общински съветници, представители на Сдружението на приятели на Русия „Александър Невски”, на Национално дружество „Традиция”, както и почетна войскова част.

В края на последованието епископ Поликарп поздрави от името Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит присъстващите с годишнината и пожела: "Свободата, изгряла в този град преди 145 години, да изгрее и в сърцата, и в душите ни".

След молебена бе извършено литийно шествие до паметниците в центъра на града, свързани с празника. Шествието премина по бул. Йосиф Гурко, като бяха поставени цветя пред паметниците на генерал Гурко, на Цар Освободител и на Българския опълченец.

Навсякъде бе прочетена заупокойна молитва, а в церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметниците участваха гвардейци и представителна група от Национално движение „Традиция“, облечени с автентични униформи на опълченци.


След две години прекъсване заради епидемиологичната обстановка в страната, край паметника на Българския опълченец се състоя традиционното тържество.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойрей Костадин Тренев, Весела Игнатова

bottom of page