top of page

В Софийска митрополия бе проведена викторина "Под знака на Възкресение Христово"На 14 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Софийска света митрополия се проведе празнично състезание - викторина "Под знака на Възкресение Христово". Състезанието, което се провежда за втори път се състоя в зала "Екзарх Стефан" в сградата на митрополията и в него се включиха деца от първи до четвърти клас, изучаващи "Религия-Православие" на територията на Софийска епархия.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит приветства малките християнчета и им пожела успех в надпреварата като пожела състезателните моменти да бъдат за радост и забавление. Тази година отборите имаха свои имена, които бяха определени от техните ръководители на случаен принцип. Викторината се състоеше от четири кръга – по един за всеки от класовете, а оценители на състезанието бяха епископ Поликарп, г-жа Милена Йоцова и г-жа Велина Андонова.

Във викторината се включиха възпитаници на: ОУ „Евлоги Георгиев”, гр. Дупница, с преподавател Живка Мантаркова - отбор "Книжовник", НУ „Архимандрит ЗинОвий” и ОУ „Христо Смирненски”, гр. Радомир, с преподавател Лидия Блажкова - отбор " Любомъдрие", СОУ„Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Сливница, с преподавател Жени Методиева - отбор "Благовестител" и деца от 39 Основно училище "Захарий Круша", гр. София, с преподавател Екатерина Дочева - отбор "Просветител".

Водещи на състезанието бяха шестокласничките Славяна и Виолета, а поздравление към присъстващите поднесоха със своите изпълнения Никол Николаева и Екатерина Борисова от Сливница, Никола Симеонов и Юлия Вукова от Дупница.

В продължение на два часа учениците редяха пъзел-икона, подреждаха правилно думите на тропара Възкресение Христово, отговаряха на въпроси, свързани с Тайната вечеря, с Гетсиманската градина и с празника Възкресение Христово. В края на състезанието Белоградчишкият епископ Поликарп обяви резултатите от надпреварата. Най-бързи, сръчни и изчерпателни се оказаха децата от отбор "Книжовник".

В края на викторината владиката благодари на децата, поздрави всички организатори, ръководители, родители и участници в празничното състезание и им пожела душевно и телесно здраве, и преуспяване в учението и духовните трудове. От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той благослови присъстващите и награди всички участници с грамота и подаръци. Подаръците, които получиха децата са любезно предоставени от г-жа Татяна Попова, собственик на верига магазини "Аванти".


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш

Comments


bottom of page