top of page

Столичният храм „Св. Троица“ в кв. „Гео Милев“ отбеляза 80-ата си годишнина



Храм „Св. Троица“ в столичния квартал „Гео Милев“ тържествено отбеляза 80 години от своето основаване.

По този повод на 3 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Димитров, предстоятел на храма, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица – Живоприемен източник“, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храм „Възнесение Господне, духовенството на празнуващия храм в състав протойерей Йоан Попиванов, протойерей Илия Павлов и протойерей Андон Софиин, както и протойерей Бисер Костадинов, протойерей Петър Кудузки, свещеник Лука Китин, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Кирил Попов и дякон Христо Асенов.

На светата Литургия участва молитвено Негово Величество Цар Симеон II, който прочете Символа на вярата, а заедно с него бе и секретарят му Явор Кирилов.

Църковните песнопения на литургията бяха изпълнени от многогласния храмов хор. На службата присъстваха и ръководни органи на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в кв. „Слатина“ – ректорът проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, зам.-ректорът проф. д-р инж. Красимир Кръстанов, зам.-декан на факултет „Транспортен мениджмънт“ доц. д-р инж.-мат. Нина Гергова, IT мениджъра проф. д-р инж. Димитър Димитров, които са и членовете на църковното настоятелство на храма, както и голямо множество вярващ народ.

По време на свещеническото причащение о. Георги разказа дългогодишната и вълнуваща история на храма, като обърна внимание върху изложените монети, събирани от жителите на квартала за неговото построяване. Заради значителния принос на царското семейство в завършването на строежа и благоукрасяването на храма предстоятелят връчи на Негово Величество Цар Симеон II благодарствено писмо и букет цветя от името на цялата енория. Отец Георги обяви и стартиралата инициатива за изграждането на енорийски център за духовно-просветните дейности към храма.

След литургията бе осветено коливо за благодарност и благословение на всички присъстващи и на цялата енория. Отслужен бе и молебен за здравето на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който се лекува в болнично заведение. По този повод в литургията бяха добавени и допълнителни молитви, с които духовенството попроси от Бог укрепване на здравословното му състояние и прошка на греховете.

Поздравително слово с благослов от името на Българския патриарх Неофит отправи след службата Белоградчишкият епископ Поликарп към предстоятеля, духовенството и всички присъстващи. „Нека застанали в този храм на молитва, отбелязвайки днес 80 години от неговото освещаване, припомняйки си за всичко и за всички, да се помолим Бог да даде на храма, на енорията, на нейното изпълнение дълголетие, да даде преуспяване, та да бъде както храмът духовен пристан за всеки, така и всеки, който влиза и се моли в този храм, да бъде жива вода, която да тече и да дава живителни сили в духовното израстване на нашия народ“ – благопожела владиката.

От името на енорията и на църковното изпълнение о. Георги отправи благодарност на епископ Поликарп и чрез него на Негово Светейшество патриарх Неофит за богослужбата и духовната грижа, като подари и на двамата букет цветя и пожела и бързо възстановяване и крепко здраве на първойерарха на Българската православна църква.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page