top of page

Велика сряда в катедралния храм “Св. вмчца Неделя”На 1 май, Велика сряда, за последен път тази година, бе отслужена Преждеосвещена света Литургия в столичния катедрален храм “Св. вмчца Неделя”. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Николай Цурев, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, свещеник Кирил Попов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев, дякон Христо Асенов, дякон Филип Стойчев и дякон Красимир Кръстев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от митрополитския протодякон Иван Петков, д-р Калин Кирилов, Ангел Младенов, ръководени от ставрофорен иконом Кирил Попов.

В тази сряда от Великата седмица, извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената – блудница. Тъй като хвалитните и стиховните стихири на утренята от Велика сряда, както и техните Слави, се повтарят и на вечернята като стихири на „Господи воззвах“, отново беше изпълнена и прекрасната “Слава” на монахиня Касиана.

Днес евангелското четиво ни разказва и за решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). Този евангелски разказ се чете, за да ни накара да се замислим, дали ние, които се наричаме Христови, не предаваме Господ Иисус Христос чрез нашите небогоугодни дела. А целият Велик пост ни води към покаяние, за което е нужно смирение – само така можем да надвием предателя Иуда в нас и преодолеем греха на предателството.

В края на богослужбата мнозина верни пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Владиката благослови вярващите в храма и прикани да усилим молитвения си живот и със смирение и усърдие да се подготвим за приемането на св. Тайни Христови.

“Нека след всичко, което чухме на богослужбите през тези великопостни дни, Бог да ни вдъхнови, и да бъдем достойни Негови последователи. Достойно да вървим не само през дните на Страстната седмица, но и през всички дни на нашия живот. Да се извисяваме духовно, да се преобразяваме и във всичко това да бъдем пример за нашето христолюбиво общество. Нека по молитвите на св. Неделя и св. Крал Стефан Милутин,  Бог да ни даде благодатни дни, които да ни изведат до радостното посрещане на светлото Христово възкресение.” – благопожела още епископ Поликарп.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page