top of page

Патриарх Неофит прие вицепрезидента на Р България Илияна Йотова

Актуализирано: 12.05.2023 г.В деня, в който Православната църква почита светите равноапостолни братя Кирил и Методий, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Софийската света митрополия вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари на Негово Светейшество сборника, посветен на Международния форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“, който г-жа Йотова организира преди няколко месеца. Форумът събра известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български медиависти. Конференцията изтъкна българския принос за спасяването на делото на светите Кирил и Методий и техните ученици, за създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят.

Илияна Йотова благодари на Светия Синод за подкрепата. В сборника е поместено специалното посвещение на Патриарх Неофит за високия форум. Българският патриарх освети и благослови икона на светите братя, която вицепрезидентът съхранява в кабинета си.

В срещата взеха участие Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит,

архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Теодор Атанасов, началник на кабинета на Негово Светейшество, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и сътрудници от кабинета на г-жа Йотова.Снимки: архимандрит Евтимий

Comentarios


bottom of page