top of page

24 май в гр. Сливница



На 24 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети гр. Сливница и отслужи Архиерейска света Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий".

Светата Литургия бе по повод деня на светите братя Кирил и Методий, както и отбелязването на празника на града.

В светата Литургия взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, протойерей Желязко Симонов, протойерей Георги Иванов, предстоятел на храма, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковният клир беше изпълнен от църковни певци от София.

След светата Литургия, която беше Пасхална, поради Отданието на Великия празник, епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за празника на празниците Пасха, както и за важни моменти от живота на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Негово Преосвещенство подтикна присъстващите да живеят в радостта на празника Възкресение Христово, да бъдат носители на Христовата светлина и мир, както и да се изпълнят с вярата, надеждата и любовта на светите братя. Да бъдат пазители на православната вяра, на българския език, образование и култура.

Владиката поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир!

Поздрав към Негово Преосвещенство поднесе отец Георги, който благодари за посещението и тържественото богослужение и поднесе на епископа хубав букет с цветя.

След гръцкото и тържествено многолетствие епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с празника.

На всички присъстващи на празничното богослужение беше приготвена обща софра.

Празникът в храма беше почетен и от г-н Васко Стоилков, кмет на Сливница.


Снимки в новината: архимандрит Евтимий

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page