top of page

Храмът "Св. Николай Мирликийски" в столичния кв. "Връбница" отпразнува храмовия си празник



На 6 декември Православната църква почита паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. В този ден столичната църква "Св. Николай Чудотворец", кв. "Връбница", отбелязва храмовия си празник.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Методи Корчев, предстоятел на празнуващия храм, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храм "Св. Кирик и Юлита", иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица - Живоприемен източник“, иконом Валентин Тупаров, предстоятел на храм „Възнесение Господне“, протойерей Венцислав Тонов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Голямо множество християни присъстваха на храмовото тържество и молитвено съучастваха в богослужбата. Сред богомолците бяха и кметът на район „Връбница“ - г-н Младен Младенов, както и г-н Иван Божилов, кмет на район "Илинден".

След тържествената света Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за важни моменти от светоотеческия пример на св. Николай. Той благослови духовенството и голямото църковно събрание от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, поздрави всички именици, като пожела мир, здраве и любов по молитвите на Мирликийския Чудотворец.

Думи на благодарност към епископ Поликарп отправи иконом Методи Корчев от името на духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи в храма. Той благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за посещението и съвместната молитва, като им пожела да са подражатели на св. Николай в своето служение.

По традиция, в двора на църквата бе отслужен водосвет за здраве и спасение на присъстващите и техните близки. На всички дошли да вземат участие в енорийското тържество бе раздадено благословено ястие от риба.



Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page