top of page

Достойно беше почетена 125-годишнина от освещаването на храма на Военна академия в София

Актуализирано: 9.11.2022 г.На 8 ноември – Събор на св. архангел Михаил, тържествено беше отбелязан храмовият празник на църквата „Свети Архангели“, намираща се във Военна академия „Георги С. Раковски“ в София.

Освен отбелязването на храмовия празник, повод за празнично богослужение беше и отбелязването на 125 години от освещаването на храма, извършено през 1897 г.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и по покана на генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия, празникът на храма беше уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Преди началото на богослужението Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп беше посрещнат в Академията от генерал-майор Тодор Дочев, който го приветства с добре дошъл и му благодари за уважението, както и му поднесе пъстър букет с цветя.

В тържествената света Литургия съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на столичния храм „Св. София“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йордан Божилов, предстоятел на учебния храм на Военна академия и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци воглаве с д-р Андрей Касабов.

Празникът в храма на Военна академия беше уважен от служители, преподаватели, студенти, гости и приятели на учебното заведение.

В края на светата Литургия с църковно отличие „протойерей“ беше удостоен свещеник Йордан Божилов. Епископ Поликарп поздрави о. Йордан с отличието и му пожела достойно и благодатно служение.

С огромно благоговение на специално място в храма, на проскинитарий, от генерал-майор Дочев беше положена книга – Кондика, в която е написана историята на храма, и в която всяка година ще се дописва най-важното от събитията през годината, провели се в святото място.

След светата Литургия епископ Поликарп се обърна с благо слово към всички присъстващи и поздравявайки ги с празника на св. архангел Михаил и достойната годишнина им пожела да стоят във вярата, да се изграждат в надеждата и усъвършенстват в любовта. Епископ Поликарп благодари на ръководството на Военна академия за достойната поддръжка на храма, за духовния живот и любовта към Православната църква. Епископът изказа благодарност, поздрав и благословение на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Поздрав към епископа от името на всички поднесе протойерей Йордан Божилов. Той подари на епископа букет с цветя.

След тържественото богослужение епископ Поликарп посети новоремонтираното и новооткрито общежитие на Военна академия.

За всички присъстващи духовници и певци беше предоставен от любезните домакини празничен обяд.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

コメント


bottom of page