top of page

Съборна архиерейска литургия на Неделя Кръстопоклонна в столичния храм “Въздвижение на Честния Кръст Господен”



В третата неделя на Великия пост, тържествено почитаме светия Кръст Христов, който е най-важен и най-висш символ на християнската ни вяра. Още от древност на този ден се изпълнява църковен ритуал за изнасяне на Честния Кръст от св. олтар, като се поставя в средата на храма за поклонение на вярващия народ (затова и последвалата четвърта седмица на Великия пост се нарича Кръстопоклонна).

В неделния ден на 7 април, в столичния храм, посветен на св. Животворящ Кръст Господен в кв. „Лозенец“, бе отслужена съборна архиерейска света Василиева литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никодим от Софийската духовна семинария, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Радослав Трайков, предстоятел на храм “Успение Богородично”, ставрофорен иконом Кирил Попов от храм “Св. Неделя”, ставрофорен иконом Йоан Чикалов предстоятел на храм “Св. Параскева”, ставрофорен иконом Гоце Христов, предстоятел на храм “Възкресение Христово”, ставрофорен иконом Константин Вълчев, предстоятел на храм “Св. Дух”, иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, иконом Борис Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир “Св. Мина”, иконом Валентин Тупаров, предстоятел на храм “Възнесение Господне”, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“, протойерей Божидар Маринов от храмовото духовенство, протойерей Иван Иванов, предстоятел на храм “Св. Константин и Елена”, протойерей Симеон Змейков от храм „Рождество Христово“, протойерей Димитър Кутлев, свещеник Константин Атанасов, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Благолепният столичен храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да се поклони в този ден на Кръста Господен, частица от който се съхранява в храма.

За молитвено настроение на множеството богомолци допринесоха изпълненията на Детския църковен хор “Св. Серафим Софийски”, с диригент Анелия Кочева. Малките християнчета от певческата формация с много отговорност и всеодайност изпълниха продължителните църковни песнопения, а тяхната спятост и молитвеност трогнаха сърцата на всички присъстващи.

В края на св. Литургия множество вярващи пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови. Сред тях, за радост на всички, бяха и много деца които от рано сутринта пребиваваха в храма.

В края на литургията митрополит Григорий произнесе вдъхновено слово за силата на Честния и Животворящ Кръст Господен. В него той подчерта, как не само днес трябва да почитаме светия Кръст, но това трябва да става ежедневно в личния ни живот.

“С него трябва да започваме всяко важно дело, защото чрез него идва спасението на целия човешки род, той е изворът на спасението.” – каза в словото си владиката и насърчи християните да се възползват от дните на Великия пост, да си направят духовна равносметка като обърнат внимание на своя живот и действия, да се покаят и примирят с Бога, и така очистени да посрещнат радостни Христовото възкресение.

“Нашето знаме на непоколебимост – Кръста Господен, от който ние черпим духовни сили да стоим в подвига на Великия пост, застава в наша подкрепа в средата на св. Четиридесятница. Нека въоръжени с неговата благодат и сила да се стремим да изпълняваме закона Господен като да вървим по стръмния път, който води към Царството Божие и вечността.” – завърши словото си митрополит Григорий.

Наместник -председателят благодари на многобройното църковно изпълнение, на храмовото духовенство и особено на децата от хор “Св. Серафим Софийски”, които със своето сладкопение възрадваха присъстващите.

От името на църковното настоятелство, отец Любомир благодари на Наместник -председателя на Светия Синод и му отправи благопожелания с красив букет цветя. 

Облагодатени от кръстния празник, окрилени духовно от подкрепата на Честния Кръст, миряните дълго време взимаха частица от петохлебието и се отправяха към домовете си, за да продължат да се подвизават в попрището на Великия пост.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page