top of page

В храм "Св. Параскева" бе прочетена третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски



На 1 март, третия ден от св. Четиридесетница в столичния храм "Св. Параскева" на ул. "Раковска" бе прочетена третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Съгласно програмата на Софийската света митрополия за съборните богослужения през Великия пост, третата част бе прочетена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". В съслужение взеха участие протойерей Ангел Столинчев от храмовото духовенство и дякон Слави Спасов.

Във великопостната вечерня молитвено участие взеха Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква, Преосвещеният Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и архимандрит Мелетий, зам.- ректор на Софийската семинария.

Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие тази вечер бяха изпълнени антифонно на две певници.На дясната застанаха Софийският свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов, а на лявата, сборна група семинаристи, ръководени от Тодор Костов.

Множество свещенослужители и вярващи от цяла София отново се събраха и отправиха съборна молитва към Бога, към св. Андрей Критски и св. Мария Египетска. Притихнали в храма вярващите търсеха и молиха от Бога прошка на греховете си.

В края на покайното последование епископ Пахомий се обърна към изпълнилите храма богомолци, сред които бяха и възпитаниците на софийското духовно училище. В словото си епископът подчерта, че е особено важно в тези тежки времена да бъдем една общност, да се подкрепяме и да преодоляваме трудностите. Той говори за грехопадението на нашите прародители Адам и Ева и за естеството на техния грях.

"По-важно е последствието от греха и какво носи той за човека - каза в словото си владиката. С раждането на Господ Иисус Христос се връща на човека онази възможност, да бъде в нетление. И това нетление Той ни показа при Възнесението, когато се възнесе с тяло и седна от дясно на Бог Отец. С това показа онова възвръщане, което нашите прародители бяха изгубили и бяха отпаднали и с това нашият Господ ни даде надежда. Но се изисква и нашия труд, нужно е да извършим нашия подвиг, за да може да се възвърнем.... Първо е вярата, после е поста и въздържанието, и молитвата, за да можем да се молим, защото за борбата с поднебесните сили на злобата се изисква пост и молитва.... Бог изпрати Своята благодат, от една страна да ни оживотвори, а от друга да ни умъдри, така че да може да проумеем всички неща, необходими ни за да вървим по пътя на спасението" - каза в словото си епископ Пахомий, и благодари на присъстващия богомолен народ за участието му в съборната молитва. "Да извървим поста св. Четиридесятница благодатно, духовно и с радост да посрещем Христово Възкресение, и с надежда един ден и ние да наследим живот вечен." - благопожела още той.

Четвъртата част част от Великия покаен канон в София ще бъде прочетена в храм „Св. св. Кирил и Методий“ (На Женския пазар) от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page