top of page

Летният празник на св. Николай беше отбелязан тържествено в гр. Елин Пелин

Актуализирано: 11.05.2023 г.На 9 май, в деня когато се отбелязва летният празник на св. Николай Мирликийски Чудотворец - Пренасяне на светите мощи на светеца от Мир Ликийски в Бари, Италия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм "Св. Николай", гр. Елин Пелин, беше отслужена Архиерейска света Литургия и по такъв начин бе почетен храмовия празник на църквата.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, предстоятел на храма, иконом Стоян Стоянов, протойерей Серафим Мишев, свещеник Цветан Велинов, йеродякон Вартоломей, Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения изпълниха църковни псалти от гр. София, ръководени от г-н д-р Андрей Касабов.

Празникът на храма беше уважен от г-н Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин, заместник кметове, г-н Николай Плещов, председател на общински съвет Елин Пелин, представители на различни институции и организации, както и от десетки православни християни, жители и гости на града.

След празничното богослужение, пред храма, беше извършено водоосвещение, за здраве и благословение на вярващите, както и осветен курбан и различни приношения в чест на св. Николай Чудотворец.

Пред храма Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп се обърна с проповед към присъстващия верен народ и говорейки за важни моменти от живота на светеца, поощри слушателите да се изпълнят с добродетелите на св. Николай и да живеят искрено своя социален и духовен живот.

Епископът поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, духовни сили и преуспяване във всяко начинание.

Благодарствени думи за посещението и служението към владиката отправи отец Иван. Той му поднесе букет с цветя. Епископът благодари за топлите думи и подчерта, че е винаги радост да посещава Елин Пелин и да бъде близо до верния народ.

Преосвещеният епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с Възкресение Христово и празника на св. Николай Чудотворец.


Снимки в текста на новината в сайта: архимандрит Евтимий


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page