top of page

Възпоменание по повод 20 дни от кончината на приснопаметния Българския патриарх и Софийски митрополит НеофитНа 1 април се навършват се 20 дни от блажената кончина на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По този повод в митрополитския храм “Св. Марина” в Софийска света митрополия бе отслужена панихида в памет на новопреставилия се предстоятел на Българската православна църква.

Заупокойното последование бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никодим, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Кутлев, свещеник Николай Пенев, протодяконите Иван Петков и Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Духовници, митрополитски служители, обгрижващите патриаршеския дом, роднини се събраха заедно в храма, за да се помолят за упокоение на душата на блаженопочиналия патриарх Неофит.

В края на последованието митрополит Григорий се обърна към присъстващите с кратко слово. В него той отбеляза, че колкото повече време минава от кончината на Негово Светейшество, толкова повече осъзнаваме загубата, чувстваме липсата му и неговото първосветителско благословение.

“Ние отправяме днес нашата съборна молитва към Всеподателя Бога той да получи от Него това, което очаква всеки християнин – прощение на греховете и живот в бъдещия век. Негово Светейшество живя с тази вяра и с тази надежда за живот във вечността. Нека се молим Бог да му я дарува, да бъде той пред Неговото лице и оттам да бъде наш помощник и застъпник пред Божия престол.” – каза наместник-председателят на Българската православна църква.

След отслужването на панихидата в митрополитския храм, духовенството и събралия се вярващ народ се отправи към катедралния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, до гробното място на патриарх Неофит, устроено в южната колонада на храма. Там вече ги очакваше храмовото духовенство, преподаватели и студенти от Богословския факултет, както и множество миряни.

На гроба бе извършен трисагий, като митрополит Григорий отправи призив към църковното изпълнение да си спомнят за първосветителското дело на патриарх Неофит и да се молят за него през тези дни и в личната си молитва.

„Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“ – казаха за сетен път всички присъстващи за блаженопочиналия предстоятел на БПЦ.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comentários


bottom of page