top of page

Вечер за детско творчество на фестивала „Премъдрост Божия“



В Деня на народните будители в столицата се проведе третата вечер от фестивала за православно творчество „Премъдрост Божия“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит мероприятието се извършва в чест на празника за втора поредна година в старинния храм „Св. София“ – от 30 октомври до 3 ноември, от 18:30 ч.

Днешното събитие отново бе удостоено с присъствието на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и на архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов и предстоятеля на храма иконом Лъчезар Попов с храмовото духовенство. Десетки православни християни се събраха от цяла София, за да се насладят на представеното тази вечер детско творчество.

В началото на официалната част стихотворение изпълни малката Ева-София, а след нея сестрите Ксения и Анастасия изпяха четири църковни песнопения. В последствие творбите си представиха деца от школата по иконопис в 139 ОУ „Захарий Круша“, ръководени от Мариела Петкова. За тях бе отделен и щанд с икони на изложението.

След тях детският църковен хор „Свети Серафим Софийски“, с диригент Анелия Кочева, зарадва присъстващите с ангелогласно изпълнение на следните десет песнопения:

„Отче наш“ – глас 5; „Во Царствии Твоем“ – А. Полторухин; „Святи Боже“ – ставрофорен иконом Кирил Попов; „Тропар на Преображение Господне“; „Тропар на Покров Богородичен“; „Господи помилуй“ – глас 6, еленски напев; „Тропар на св. Йоан Рилски“; „Херувимска песен“ – обиход №7; „Тропар на св. Серафим Софийски“ – ставрофорен иконом Кирил Попов; „Богородице Дево“ – ставрофорен иконом Кирил Попов.

След като децата изпълниха и тържествено многолетствие, подхванато от о. Кирил, бяха бурно аплодирани от събралото се множество. Ръководителката на детския хор, заедно с нейния съпруг и сътрудник в творческата дейност, представиха и първия албум на хора, излязъл на компактдиск – „Православни песнопения“. Децата и техните ръководители получиха благослов и благодарствен поздрав от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, както и по един пакет с дарове и лакомства от името на Софийска митрополия.

По-късно бяха представени и учебниците за 1–12 клас по Религия-Православие на Българската православна църква от доц. д-р Костадин Нушев, член на редакторския колектив и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Водещ и днес бе Надежда Панайотова, а модератор на последващата дискусия за вероучението с доц. Костадин Нушев бе Елена Дюлгерова.

По време на вечерта за присъстващите отново бе достъпно изложение-базар за православна литература.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page