top of page

В столичния храм “Св. Богородица – Живоприемен източник” бе отслужена Преждеосвещена литургия



На 17 април, в столичния храм “Св. Богородица – Живоприемен източник” бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, иконом Иван Димитров, протойерей Стефан Рачев, протойерей д-р Петър Симеонов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

 Църковнте песнопения бяха молитвено изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

След светата литургия епископ Поликарп произнесе кратко духовно слово, в което насърчи вярващите да извървят оставащите дни на Великия пост с духовна ревност, мир и спокойствие и да посрещнат радостно Възкресение Христово.

“Тази седмица е изпълнена с благодатни богослужебни последования. В дните на Великия пост трябва да се стремим към сърдечна, искрена молитва, която кара човека да живее в покаяние. Това означава да се изпълним с покайни мисли, с покайно поведение един към друг, за да може очистили се телесно и духовно, да навлезем в седмицата на Страстите Христови, и преминавайки със Спасителя пътя на страданието да се възрадваме и с Неговото Възкресение…

Покаянието е неизменна част от живота на всеки християнин. Без покаяние не може да има духовен живот. Трябва да се каем за нашите грехове, което означава преди всичко да ги виждаме. Да отворим нашата сърдечна книга, да се вгледаме и да разумяваме онова, което е недостойно в нашия живот. Покаяние означава да променим себе си, от греховни да станем целомъдрени, от такива които са свързани с плътското, да станем чисти по сърца. Покаяние означава да познаем себе си, да не осъждаме другите, да приемаме нашия ближен и да го обичаме. Покаянието е стремеж, покаянието е постоянство да променим себе си и нашия ум. Тогава може да заживеем в православната духовност. И нека мерилото за тази промяна бъдат хората около нас, които като я забележат сами да я отбележат ” – каза в словото си епископ Поликарп.

Владиката поздрави предстоятеля на храма и храмовото духовенство, благодари на певците и на събралия се вярващ народ. В знак на благодарност отец Симеон поднесе на епископа красив букет цветя и две книги доц. д-р Любомир Игнатов, в които авторът проследява историята на източноцърковното пение и участието на Давидовите псалми в целия богослужебен кръг.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page