top of page

Столичният храм "Св. Петка - Стара" тържествено почете паметта на св. ТерапонтийНа 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка-Стара” тържествено бе отпразнуван и денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик. В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийски митрополит.

Заедно с него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, предстоятелят на храма ставрофорен иконом Николай Николов, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралния храм „Св. вмчца Неделя“, иконом Стоян Алипиев, протойерей Владимир Коральов, свещеник Станислав Иванов, свещеник Анастасий Николов, свещеник Николай Пенев, както и митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

За празничната атмосферата допринесоха изпълненията на клиросните певци д-р Калин Кирилов и протопсалт Георги Миков, който изпълниха утринните песнопения и литургийните, които възторжено бяха изпяти от мъжкия храмов хор. В края на св. Литургия, епископ Поликарп се обърна към изпълнилите храма богомолци с кратко пастирско слово.

"На 27 май по традиция идваме в този храм за молитва и съзерцание, за духовно преклонение. Влизаме, за да почетем паметта на свещеномъченик Терапонтий, който е просиял в святост, отдавайки целия си живот на Христа. В трудни за християнските нрави, традиции и благочестие времена той се яви като един непоколебим стълб на вярата, който укрепи както себе си, така и други човеци, укрепи ги във вярата и показа какво е да бъдем искрени и истински Божий чеда… Да бъдем Христови означава да премахнем от себе си омразата, егоизма, завистта и всичко, онова което ни пречи да бъдем достойни един към друг… Нека вдъхновени от живота на днес честваните благодатни люде, един от които е от нашия род, Бог да ни благославя, да ни утвърждава в доброто и в полезното, и да очиства на всеки мислите, желанията и настроенията, за да бъдем достойни за Негови чеда, ученици и последователи.“ Еп. Поликарп преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество и пожела здраве, духовно преуспяване през всички дни на живота ни. От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство председателят ставрофорен иконом Николай Николов поздрави и благодари на еп.Поликарп с красив букет цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page