top of page

Храмът на брезнишкото село Гърло беше тържествено обновен



На 29 септември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети брезнишкото село Гърло, Трънска духовна околия, и извърши обновление на храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец".

Негово Преосвещенство извърши водоосвещение и чина на обновлението.

В празничното моление съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Спиридон, иконом Константин Стойчев, енорийски свещеник на с. Гърло, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

Празникът по обновлението на храма беше уважена от г-н Кирил Ананиев, водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС от 14 МИР– Перник за парламентарния вот на 2 октомври 2022 г., кметът на с. Гърло, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, представители на различни институции и организации, както и много жители на китното брезнишко село.

Храмът "Св. Йоан Рилски Чудотворец" е ремонтиран по европейска програма през 2015 г,, но средствата не са били достатъчни, затова на 21 април 2021 г. Министерски съвет на Република България, с министър-председател Бойко Борисов, отпусна средства за довършването на строително-ремонтните дейности по храма.

След водоосвещението и обновлението на храма епископ Поликарп произнесе слово, в което изказа благодарност на всички, които са се потрудили за ремонта на църквата и нейното благолепно въздигане и поменавайки ги поименно им пожела Бог да ги благослови и изпълни дните им с радост, мир и благоденствие, както и пожела техният пример да бъде заразителен за множеството.

Епископът поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да се радват на обновения храм и да бъде на всички жители и гости за духовен пристан и единение с Бога.

Всички присъстващи минаха и бяха поръсени от епископ Поликарп със светена вода за здраве и благословение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page