top of page

Димитровден в столицата София



На 26 октомври Православната църква тържествено почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски чудотвореци мироточец.

На територията на Софийска епархия има стотици храмове, манастири и оброчища посветени на светия великомъченик и чудотворец Димитрий.

В столичния квартал „Хаджи Димитър“, в едноименния храм, посветен на светеца, беше отслужена архиерейска света Литургия и достойно почетена паметта на светия Христов труженик.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит,светата Литургия бешеоглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия,

иконом Антоний Алексиев,предстоятел на храма,ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, протойерей Радослав Вутов, протойререй Иван Иванов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Радосвет Станев,свещеник Иван Иванов, свещеник Христо Пашов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията на утренятаизпълниха клиросни църковни певци, а молитвените песнопения на светата Литургия - от хористите на смесения хор при храма.

След празничната архиерейска света Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп офикира за ставрофорен иконом, председателя на храма иконом Антоний Алексиев. Преди и след офикирането епископът пожела на о. Антоний да продължи своето служение с усърдие, радост, мир, човечност и градивност. Да бъде за духовна радост и утеха, а и за насърчение във врявата на всички.

По традиция беше осветено и празнично коливо за здраве и благословение на вярващите взели участие в празника.

Епископ Поликарп поздравено цялото църковно множество - изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, радост и сили.

За благодатното отбелязване на празника и духовно преуспяване на всички, за поклонение в храма беше поставена мощехранителница счастициот светите мощи на св. Димитър и на св. Нестор.

Празникът на столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, продължи с проповед, която огласи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който говори за живота, добродетелите и мъченичеството на св. Димитър. Изтъквайки благодатния живот на Христовия страдалец, епископът призова всички да се стремят да му подражават, защото с подражание на великомъченика ще се доближат, подчерта той, до Христа и ще станат населници на Неговото Царството небесно.

Празникът завърши с благославянето и раздаването на празничен постен рибен курбан, който любезните домакини бяха приготвили за телесна подкрепа и родост на всички присъстващи.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page