top of page

Василиева света Литургия и молебен в първия ден на новата 2023 годинаВ неделния ден на 1 януари 2023 г. в столичната митрополитската катедрала "Св.Неделя" тържествено бе отслужена архиерейска света Литургия в чест на Господския празник Обрезание Господне, което според старозаветния закон се извършва на осмия ден от рождението, както и в чест на празника на светия отец Василий Кесарийски Велики, един от светите Трима светители – стълбове на Православието.

Възкресно-празничното богослужение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св. Трапеза в първия ден на новата 2023 година в съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, свещеник Игнатий Игнатов, свещеник Красимир Пеков, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Красимир Кръстев.

Празничните църковни песнопения бяха изпълнени от четиригласния мъжки хор към храма, дирижиран от д-р Стоян Малинов.

На празничната богослужба, първата света Литургия за 2023 година, присъстваха множество софиянци и гости на столицата. След литургията по традиция бе отслужен благодарствен молебен за началото на новата календарна година.

В края на богослужбите епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за новата година и прочете от негово име поздравителното му слово:

"С благодарност към Бога и нова надежда прекрачваме прага на още една година от третото хилядолетие след Въплъщението на Божия Син и наш Изкупител и Спасител – Господ Иисус Христос. Молим се за по-добри и светли бъднини, за повече благоволение между човеците, за дълбок, истински мир във всяко човешко сърце, навсякъде по нашата изстрадала земя.

През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война. Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения. Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и общностния ни живот.

Затова нека днес, в началото на Новолетието, отново да отправим най-искрените си молитви към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко ожесточено сърце и щедро да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща благодат, за да можем да градим настоящето и бъдещето си в единство и в единомислие, с добра и блага воля, във взаимно разбирателство и взаимопомощ, защото от Спасителя знаем и трябва добре да помним, че „… всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“ (Мат. 12:25).

Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и искрено покаяние за нашите грехове, година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. Само така ще можем да строим живота си и този на нашите деца в съгласие с Божията свята воля, постигайки Божия замисъл и божественото предназначение, с които човекът е сътворен – да управлява като добър стопанин поверения му от Твореца свят, да достига святост и богоуподобяване.

Нека смирението, молитвата и благодарността ни към Бога бъдат наши постоянни спътници през настъпващата година! Да търсим и да изпълняваме не своята егоистична и несъвършена воля, а Божията воля, която ясно ни е засвидетелствана на страниците на Божественото Писание, от които Господ и днес ни говори и казва: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Иоан 10:10). И още: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам“ (Иоан 14:27). Да бъдем – по думите на апостола – „синове на светлината и синове на деня“ (1 Сол. 5:5), достойни за дара на преизобилната Божия любов. Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честито Новолетие!" - казва Негово Светейшество патриарх Неофит в своето слово.

Епископ Поликарп отново поздрави цялото църковно изпълнение с новата година и всички именици с техния личен празник, като им пожела здраве, духовни сили и преуспяване във всичко.


Текст и снимки: Весела Игнатова

コメント


bottom of page