top of page

Храмов празник в Българското национално радио



На 26 януари, в параклиса “Свети Йоан Златоуст“, в двора на Българското национално радио, бяха отслужени последователно панихида и празничен водоствет. Повод за богослужбите бе предстоящия празник на св. Йоан Златоуст – един от най-големите проповедници на словото Божие, който се счита и за покровител на журналистите, тъй като са призовани да говорят истината и да търсят правдата. Чинопоследованията бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Край параклиса, който е единствен на територията на София, посветен на светеца, се събраха членове на ръководството, служители и журналисти на националната медия. Сред тях бяха генералният директор на БНР г-н Милен Митев и председателят на Обществения съвет към радиото г-жа Милена Димитрова. Със запалени свещи в ръка работещите в Националното радио се помолиха за душите на упокоилите се техни колеги, немалко от които са си отишли от този свят през последните месеци. В чест на 89 г . от създаването на БНР и храмовия празник, епископ Поликарп заменяйки моношеското було с епископска митра отслужи тържествен водосвет. Владиката поздрави с празника всички служители и творци на българското радио и благопожела добър успех като словото, което излиза от техните уста да бъде като благовестие. „Нека бъдем изпълнени с добродетели, с вяра и сърдечност едни към други, за да преуспеем всеки в своето поприще, и в делата, които сме приели по призвание. По молитвите на св. Йоан Златоуст, Бог да ви дава всичко, което е нужно за спасение и вечен живот“ – благопожела още викарният епископ. Със светена вода бяха поръсени всички дошли да уважат духовното тържество, след което софийското духовенство поръси и множество кабинети в централната сграда на националната медия.

Справка:

На 25 януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис Трети за утвърждаване Наредба-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и се основава т. нар. Българско национално радио. Сред първите излъчвания на новата официална медия е предаването на живо на цялата литургия от храм-паметник „Св. Алескандър Невски“.

Параклисът “Св. Йоан Златоуст” в двора на БНР е построен по завета на Сирак Скитник – първия директор на радио “София”. Полагането на основния камък е извършено на 28 август 2006 г. от Знеполския епископ Йоан, тогава все още архимандрит и протосингел на Софийската света Митрополия по инициатива на г-жа Поля Станчева, тогава генерален директор. Малкият храм е завършен и осветен на 29 май 2008 г. Стенописите в него са дело на Йордана Коева, която ги рисува още като студентка в Художествената академия в София, специалност стенопис. Посветен е на св. Йоан Златоуст, който е велик проповедник на Христовото благовестие.

+++

Св. Йоан Златоуст е велик св. отец и вселенски учител, пламенен и изкусен проповедник, църковен писател, ревнител на правата вяра и богоблагодатното църковно пение. Роден е в гр. Антиохия около 347 г. в семейството на заможни родители. Баща му Секунд заемал висока длъжност в сирийската войска, а майка му Антуса била образована и известна с благочестието си антиохийска християнка. Получил образованието си в родната му Антиохия – сирийската Атина, славеща се със своите училища и в същото време – една от главните подпори на християнството на Изток. Учители му били прочути с учеността си антиохийци и образованието, което получил, било възможно най-доброто за времето на отиващото си вече езичество. Първоначално св. Йоан станал адвокат, но впоследствие Божият промисъл го отклонил от светското поприще. Вдълбочавайки се в християнската вяра, той предпочел монашеско житие и прекарал шест години в пустинножителство, две от които в строго постническо уединение. Обогатен вече с духовни познания и аскетически опит, бъдещият вселенски светител се върнал в света, за да поеме своя нелесен, но благодатен път в служба на Църквата, като най-напред – в презвитерско служение, огласял с красноречивите си проповеди Антиохийската църква. Тези проповеди станали и причина да бъде наречен Златоуст. През 398 г. бил възведен за архиепископ на царстващия град Константинопол.Властимащите намерили различни “поводи” за обвинения, вследствие на което светият Златоуст бил изпратен на заточение в арменското село Кукуз, а две години по-късно била издадена нова заповед – да бъде преместен в град Питиунт, на източния бряг на Черно море. В продължение на тримесечното си пътуване св. Йоан бил жестоко измъчван. Предал Богу дух в градеца Комон (или Комана), не достигайки до мястото на заточение. В същия ден – 14 септември (Кръстовден), св. Йоан отслужил последната си Литургия, причастил се със св. Тайни и умирайки, изрекъл паметните и поучителни за нас думи: „Слава на Бога за всичко”. Част от мощите му – свещената глава на светия архипастир, днес се пази в лаврата „Св. Атанасий” на Св. Гора и се излага на поклонение редом с главата на великия музикоучител и протопсалт – българина св. Йоан Кукузел.Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Чества се на 13 ноември, на 27 януари – Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст, и на 30 януари – Деня на св. Три Светители, заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page