top of page

Архиерейска вечерня в чест на Благовещение в старинния храм „Св. София“



На 25 март Православната Църква отбелязва Благовещение Богородично – денят, в който архангел Гавриил известил на Дева Мария радостното събитие, че ще зачене безсеменно и непорочно Син Божий – Иисус Христос, Спасителя на човешкия род. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от VІІ век.

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в старинния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“, приел го за свой храмов празник.

В навечерието на празника, в столичния храм „Св. София“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня, с петохлебие. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който бе в съслужение с: архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Лъчезар Попов, председател на храма, иконом Йоан Карамихалев, иконом Стилиян Табаков, иконом Дилян Цветков, иконом Васил Танев, свещеник Атанас Забаданов, свещеник Евтимий Куков, свещеник Стефан Игнатов, свещеник Костадин Стойчев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Ангел Воденичаров.

Църковните песнопения изпълниха певци от хор “Св. Наум Охридски”, с диригент д-р Андрей Касабов. По време на богослужбата владиката пострига за “четец, певец и свещоносец” осемгодишния Калоян, на когото пожела да помага на свещениците с желание и постоянство.

В края на вечерното богослужение епископ Поликарп поздрави църковното изпълнение с настъпващия празник Благовещение.

“Стоим на прага на един Богородичен празник изпълнен със съдържание, богат на поучение. Празник, който ни учи на смирение, търпение и доверие към Бога. Нека, като дошли в храма, според силите и възможностите си да размишляваме върху думите на св. Архангел Гавриил, да си припомним думите на Света Богородица, да си припомним нейния живот, нейната всеотдаденост, нейната скромност и любов към Бога и човеците. Нека в тези дни, да си наложим духовен подвиг и да придобиваме тези добродетели. Стоейки пред Майката на човешкия род, ние разбираме защо е най-святата, най-чистата, най-достойната от всички жени и човеци на земята. Нека прегърнем смирението и любовта и да заживеем в духовна и телесна чистота.” – каза владиката.

В своето слово епископ Поликарп поздрави присъстващите и отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод.

“Благодаря, че дойдохте, за да дадем достойно начало на храмовия празник на тази историческа църква, посветена на Божията премъдрост. На Благовещение Божието слово се въплащава и се показва Божията премъдрост, “която си съгради дом” и ни показа онова, което е необходимо всички ние да познаваме, а именно Триединнаго Бога – в мъдрост, в разум и благочестина. Честит и благословен да бъде този празник, а Света Богородица да ни милва и спасява, и на всеки да въздава за неговите трудове и за неговото усърдие да върви към съвършенство. Лека, благодатна, мирна и спокойна вечер!” – благопожела още владиката и обяви празничните архиерейските богослужения в София.

По традиция, по време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, което бе раздадено в края на службата за здраве и благословение на всички присъстващи.


Текст: Весела Игнатова 

bottom of page