top of page

Празнична архиерейска вечерня в чест на Въведение Богородично



На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. В този ден столичният храм „Въведение Богородично“ в кв.“Дружба“ отбелязва своя храмов празник.

В навечерието на празника, 20 ноември, в едноименния софийски храм бе отслужена празнична архиерейска вечерня.С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Владимир Дойчев и йеродякон Вартоломей.


Епископ Поликарп бе посрещнат в храма от ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма, както и от неговите събратя – протойерей Владимир Гълъбов и свещеник Йоан Кръстителски. Църковните песнопения изпълниха певците от хор „Св. Наум Охридски“, дирижирани от д-р Андрей Касабов. По време на вечерното богослужение бе извършен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на верния народ.

В края на вечернята, епископ Поликарп произнесе проповед, в чест на въвеждането на Божията майка в храма, в която говори за историята на празника, както и за духовните послания, които ни дава той.

„Нека Света Богородица влезе в сърцето на всеки един от нас, и ние да го направим за нея „Светая Светих“ – каза епископът, а когато Тя е в нашето сърце и Бог ще снисхожда към нас, и ще ни изпраща всичко необходимо за нашето спасение и вечен живот. По нейните молитви Бог да ни дарува преуспяване, духовна мъдрост и да ни прави истински Божии чеда. Да бъдем хора на вярата, на духа и на призванието, мислейки за всички, но и за утрешния ден, който да бъде радост и мир за нас и идните поколения.“ – благопожела владиката и призова вярващите да се стремят да се изграждат като истинско, сплотено семейство в Църквата и в живота като се изпълват с любов, състрадание, снизходителност, човечност и братолюбие.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма отец Христо, духовниците, певците за прекрасното пеене и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и отново пожела здраве, радостен празник и светли дни. Приветствие към викария поднесе отец Христо Пудин, който благодари за радостта от архиерейското посещение и като знак на признателност, уважение и любов, той поднесе на владиката красив букет цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page