top of page

В гр. Елин Пелин се проведе празникът „Панаир на добротата“



На 22 юни в гр. Елин Пелин се проведе празникът „Панаир на добротата“.

Празникът „Панаир на добротата“ беше организиран от Фондация „Таланти и иновации“ – от двата социални центъра за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в Елин Пелин и Горна Малина, които са под духовното ръководство на иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“.

Идеята за организирането на това детско тържество е във връзка с набирането на средства за изпращането на рехабилитатор от центровете в Германия на обучение, като с това, подобрил своите професионални умения да бъде полезен при работата си с децата в нужда в Елин Пелин и Горна Малина.

Гост на „Панаира на добротата“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Епископ Поликарп бе посрещнат пред Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в Елин Пелин от отец Серафим Янев, както и от кмета на града г-н Ивайло Симеонов, г-жа Ели Цветанова, ръководител на Центъра, от зам.-кмета на Елин Пелин г-жа Райничка Николова, кметът на Гара Елин Пелин Вяра Вучкова, както и от много деца, служители при социалното заведение и родители.

След приключването на различните работилници, в които децата се занимаваха, трудеха и обогатяваха своите умения в ръкоделието беше дадено тържествено начало на празника.

Първото издание на „Панаир на добротата“ започна с изпълнението акапелно от децата на химна на Р България и връчване на специален плакет с благодарност на основните инициатори и реализатори на събитието. Плакетите връчи мис Ели.

След това думата за поздрав беше предоставена на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който приветства инициативата и подчерта, че е хубаво това да се превърне в традиция, защото по този начин се вижда трудът на специалистите, които са всеотдайни и неуморни в доброто и полезното, усилията на децата и просперитета им във всичко, както и радостта на родителите от постигнатото от техните чеда. Епископ Поликарп сподели своята радост, че децата са близо до Бога, Църквата и под покрова на св. Йоан Рилски и подтикна ръководството на центровете да не спират, а да се трудят за духовното и социално благо на всички потърсили помощ, подкрепа и съдействие от тях.

Владиката поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела успех на благотворителното начинание и кауза.

Приветствие към всички отправи и кметът на Елин Пелин г-н Симеонов.

След официалната част на сцената излязоха възпитаници на социалното заведение, които зарадваха зрителите и слушателите със своя талант, умения, усмивки и красота.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page