top of page

Празникът на Богородичната икона “Златна ябълка” в столичния храм “Рождество Богородично”



На 20 април, в съботния ден на петата седмица от Великия пост се отдава почит и възхвала на Божията Майка. Денят е наречен още Акатистова събота. /В Според Цариградския типик, Богородичният акатист се отслужва в петък вечер, с Малко повечерие, но според Йерусалимския типик, същият Акатист с Богородичния канон се отслужва на утринната в съботния ден. Затова се и нарича Акатистова събота./ В този ден Българската православна църква особено почита иконата на Света Богородица „Златна Ябълка“.

За шеста поредна година празникът бе тържествено отбелязан в Софийска епархия. В негова чест бе отслужена архиерейска света Литургия в столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, който вече го празнува като свой втори храмов празник.

Празничната литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храма, иконом Костадин Тренев, иконом Дамян Друмев, протойерей Иван Иванов, протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Спас Рангелов от храмовото духовенство, свещеник Антоан Марков, свещеник Тодор Стоянов, както и шестима дякони: митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Кирил Попов, дякон Филип Стойчев и дякон Костадин Бойчин.

Църковните песнопения на утренята изпълни храмовия певец Кирил Грънчаров, подпомогнат от свещеници, а литургийните от църковния смесен хор при храма, ръководен от д-р Росица Николова.


По време на богослужбата за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Кирил Попов. Преди да възложи върху него ръце владиката го благослови:

“Бог да му дарува достойно и благодатно служение, да му дарува Своята благодат, за да служи със своите сили и възможности, както за своето спасение, така и за спасението на Божия народ – Божият народ, който очаква грижа, любов и всеотдайност. Нека се молим Бог да бъде с него през всички дни на неговото служение, като обича Бога, служението, духовния живот и верния народ, да се снабди с постоянство и търпение, за да украси своя християнски и свещенически живот, и да сее словото Божие в сърцата на човеците. Един духовник не трябва да върши своето дело, а делото на Бога, и човек от това дело, да извлича полза за себе си, и за тези, които са около него”.

В края на богослужението епископ Поликарп по традиция благослови пет кошници с жълти ябълки, които бяха раздадени на всички присъстващи. Той се обърна с пастирско слово към духовенството и верния народ, в което говори за отбелязването на днешния празник и затова, че духовното тържество се е утвърдило в този столичен храм, като подчерта, че Света Богородица насърчава православните християни към смирение, радост и придобиване на мир в сърцето.

“Нашата православна духовна традиция ни учи и назидава винаги да имаме почит, уважение и преклонение към всяка една икона на Божията майка, особено към тези, които са се прославили с някое Божие чудо, изпълнявайки молитвите на вярващите. Иконата “Златна ябълка” е известна с това, че помага на жени, които не могат да имат деца и по един чуден начин, чрез ябълката, която се посвещава на тази икона, изпълнява молитвата и просбата, която се проси от нея. Нека се молим усърдно на Света Богородица да благослови ябълките, и както свещеникът дал на жената при първото чудо от оставена на иконата ябълка, тя заченала и ѝ се родило детенце, така и ние, застанали пред образа на Света Богородица “Златна ябълка” да стоим с надежда към нея, на всеки, които има каквато нужда да снизходи и чуе молитвата.” – каза още софийският викарий.

Той поздрави с празника предстоятеля и му благодари за неуморните грижи, които полага за благолепието на храма и духовното въздигане на енорията.

От своя страна отец Илиян благодари на епископ Поликарп за духовната грижа и изказа думи на благодарност и признателност. Той сподели, че през тази година се навършват 99 години от построяването на храма, и че през годините е имало желание той да се разшири и да се установи втори храмов празник.

“Имало е предложение Богородичният празник “Достойно есть”, както и Благовещение да бъдат определени като такива, заради което са направени и странични олтари в храма, но преди 15 години, когато храмът вече е разширен това желание не се осъществява по различни причини. Сама Света Богородица избра, благослови и утвърди празника на “Златната ябълка”, на който софиянци могат да получат духовна, но и веществена благодат.” – каза отец Илиян и поднесе благодарствен букет на епископ Поликарп като му предаде и букет за Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page