top of page

Архиерейска света Литургия в Искрецкия манастир "Успение Богородично"



На 2 октомври с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Искрецкия манастир "Успение Богородично" беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Неделното богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично", йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха протойерей Петър Славов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Поводът за тържествената света Литургия с архиерейско служение бе посрещането в светата обител на копие на чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир.

Иконата бе осветена пред чудотворния образ в Бачковския манастир на 26 септември 2022 г. и пренесе в Искрецкия манастир за благословение на братството, поклонниците и жителите на с. Искрец и на региона.

В края на светата Литургия иконата беше поставена пред иконостаса и бе прочетена молитва към Света Богородица, небесната Царица и закрилница на вярващите, да пази и закриля светата обител, верния народ, както и да пази България и света в мир и разбирателство.

Иконата бе поставена в храма за постоянно поклонение и молитва от вярващите.

Предстои за светия образ да бъде изготвен дърворезбен проскинитарий.

Епископ Поликарп след светата Литургия произнесе проповед, като говори за повода на тържеството, както и върху неделното евангелско четиво. Той призова цялото църковно изпълнение да служи на Господ с радост, мир и любов, и да прави това, което очаква от другите първом, както и да бъдат всички съвършени в изпълнението на Христовите заповеди, а именно да обичат не само които тях обичат, а най-вече своите врагове.

Епископ Поликарп благодари на игумена за организирането на празника, на отците взели участие в молитвеното тържествено, на певците и верния народ.

Той поздрави вярващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела Света Богородица да ги пази и закриля.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page