top of page

Неделя Кръстопоклонна - столицата се поклони пред Честния Кръст Господен



В третата неделя на Великия пост тържествено почитаме св. Кръст Христов, който е най-важен и най-висш символ в християнската ни вяра.

Още от древност в този ден се изпълнява църковен ритуал за изнасяне на Честния Кръст от св. олтар, като се поставя в средата на храма за поклонение на вярващия народ (затова и последвалата четвърта седмица на Великия пост се нарича Кръстопоклонна). Както седмиците преди началото на поста, така и следващите (по време на поста) са подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на нашия Господ Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на св. Кръст ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни, като ни дава за насърчение и утеха чрез спомена за Христовите страдания.

В неделния ден на 19 март, в столичния храм, посветен на св. Животворящ Кръст Господен в кв. „Лозенец“, бе отслужена св. Василиева литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм "Свето Благовещение", иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм "Живоприемен източник", протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство, свещеник Симеон Змейков от храм "Рождество Христово", свещеник Игнат Игнатов, свещеник Игнатов, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп.

Благолепният столичен храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да се поклони в този ден на Кръста Господен и духовно да се ободри в попрището на великия пост. За молитвено настроение на множеството богомолци допринесоха изпълненията на църковни певци, ръководени от Кристиян Попов.

По време на светата Литургия епископ Поликарп ръкоположи за дяконско служение иподякон Николай Денчев Евгениев.

Новоръкоположеният дякон е роден през 1973 г. в град Монтана. Средно образование завършва в Математическата гимназия в родния си град през 1991 г. Пет години по-късно (през 1996 г. ) се дипломира в Школата за запасни офицери в гр. Плевен. През 2000 г. завършва семестриално Физическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като програмист и IT специалист като записва двугодишния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която успешно завършва през 2022 година.

Преди да пристъпи към ръкоположението епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение и призова присъстващите да се помолят за него, така че Бог да снизходи и да го благослови, да го облагодати и му дарува достойно и благословено служение, за радост и утеха на всички верни Христови чеда.

В края на светата Литургия мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови. Сред тях, за радост на всички бяха множество деца, които дълго време пребиваваха в храма. След светата Евхаристия духовенството отслужи празничен водосвет и вярващите бяха поръсени със светена вода.

В края на богослужбата епископ Поликарп произнесе вдъхновено слово за силата на Честния и Животворящ Кръст Господен. В него той подчерта, че трябва да почитаме светия Кръст, защото той е изворът на спасението.

"Това е неделя, която е в средата на Великия пост и светите отци са я определили като благодатна сянка, под която да се подслоним и подкрепим себе си и да придобием още сила и мощ, за да продължим достойно продължаващия духовен пост. В тази борба със собствените ни страсти и грехове, ни се дарува като спасително оръжие Честния кръст Господен, с който се преборва всякакъв враг и се очистват нашите мисли…Носенето на Кръста и следването на Христа е акт доброволен и този избор ни прави радостни... Нека придобили сила от Кръста на Иисуса Христа да извървим предстоящото ни поприще и да се насладим на Христовото Възкресение" - каза още владиката и като благодари на църковното изпълнение за участието в съборното богослужение, преподаде патриаршеския благослов на кириарха на Софийска епархия Негово Светейшество патриарх Неофит.

От името на църковното настоятелство, отец Любомир благодари на софийския викарий и му отправи благопожелания с красив букет цветя.

Облагодатени от кръстния празник, окрилени духовно от подкрепата на Честния Кръст, миряните се отправиха към домовете си, за да продължат да се подвизават в попрището на Великия пост.


Снимки в материала: архим. Евтимий

Текст и снимки от сайта на Софийска митрополия: Весела Игнатова

bottom of page