top of page

Пет години от блажената кончина на дядо Добри от с. БайловоНа 13 февруари се навършват пет години от блажената кончина на Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Той почина в Кремиковския манастир на 103-годишна възраст.

По този повод, на 12 февруари - 17-а неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в село Байлово, където се намира гробът на добрия човек, беше отслужена архиерейска света Литургия.

Освен отбелязването на годишнината от блажената кончина на дядо Добри, беше почетен и един от храмовите празници на църквата – денят Успение на свети Кирил Славянобългарски, който се отбелязва на 14 февруари.

Светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, от храм „Св. Николай“, гр. Елин Пелин, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма, протойерей Георги Младенов от храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични клиросни певци, ръководени от Йоан-Петър Павлов.

По време на богослужението, заради преминалия наскоро празник на свети Харалампий, беше направено и освещаването на мед. Предстоятелят на храма иконом Серафим Янев отглежда в региона на селото пчели и се занимава с производството на мед и пчелни продукти. Епископ Поликарп благослови пчелния мед, които беше раздаден на присъстващите в храма богомолци.

След светата Литургия, епископ Поликарп отслужи в храма и панихида за упокоението на дядо Добри, след което и заупокойна молитва за достойния българин и на гроба му в двора на храма, срещу църквата – до килията, в която старецът пребъдваше в молитва и съзерцание.

В своята проповед епископ Поликарп засегна основни моменти от събитията, които са събрали верния народ в храма. Той говори за Божията любов и човеколюбие, подтикна вярващите да подражават на Бога в това, както и да бъдат снизходителни към немощите на човеците.

Той подчерта за подвига на св. Кирил Славянобългарски, както и на св. Харалампий Чудотворец и подтикна вярващите да живеят с настроението винаги да благовестят Господа и да свидетелствуват Неговото име сред човеците. Епископът припомни и за подвига на бележития българин от Байлово – дядо Добри и насърчи присъстващите да го помнят, да го обичат и да се молят Бог да го приеме в Своето царство.

Епископ Поликарп благодари на всички, които бяха дошли, за да почетат дядо Добри, и ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец и певец малкият Божи раб Димитър.

Архиерейското богослужение беше уважено от г-н Ангел Жиланов, кмет на община Горна Малина, както и от десетки верни православни християни от селото и гости.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page