top of page

Опело на иконом Стоян Стоянов в гр. Елин Пелин



На 13 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше извършено опелото на новопреставилия се иконом Стоян Стоянов, енорийски свещеник в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Елин Пелин.

Опелото на новопреставилия се духовник беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин.

В чина на опелото взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, предстоятел на храма, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и десетки свещенослужители от града, епархията, гости от други епархии, сред които неговите братя, неговият син и приятели на отец Стоян.

За да изпратят обичания покойник, в храма бяха дошли десетки сродници, приятели и верен народ.

След заупокойното моление епископ Поликарп произнесе кратко паметно слово, в което изтъкна вярата, духовността и достойното служение на иконом Стоян. Той призова всички присъстващи да помнят отец Стоян и винаги да го имат в молитвите си, като непрестанно казват: „Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде неговата памет!“

Владиката поднесе съболезнования към свещенослужителите от храма на Елин Пелин и региона, към семейството, сродниците и присъстващия народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По реда за отпевание на свещеник, починалият отец Стоян беше внесен от свещенослужителите в Светия олтар и впоследствие изпратен с молитва за мястото на погребение.

Иконом Стоян Стоянов беше погребан в двора на храм „Св. Григорий Богослов“, в с. Григорево, общ. Елин Пелин.


***

Иконом Стоян Георгиев Стоянов е роден на 10 декември 1950 г. В свещеническо семейство.

Семейното си огнище изгражда със своята съпруга, презвитера Мария Стоянова Пейчева, от която има три деца - Георги, Иван и Петър.

Ръкоположен е за дякон на 24 декември 1976 г., а на следващия ден и за свещеник от Левкийски епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит.

Своето служение започва в храм "Св. Николай Мирликийски ", гр. Елин Пелин, където служи до деня на своята кончина. През годините е бил енорийски свещеник за редица села в Елин-Пелинската община, които обгрижва като допълнителни енории. Служил е в храмовете на селата Доганово и Огняново /1977 -1979 г./ ; Байлово и Белопопци /1979 -1983 г./; Горна Малина, Осоица, Негушево /1980 -1985 г./; Горно Камарци /1982 -1984 г./; Столник и Мусачево /1988 -1997 г./; Елешница /1994 -2000 г./

Заради усърдната си работа той е отличен с офикия "протойерей" през 1993 г. от Крупнишки епископ Натанаил и през 2008 г. С офикията "иконом" от Знеполски епископ Йоан.


Снимки: Александър Ангелов

bottom of page