top of page

Обновление на храм "Св. св. Кирил и Методий", с. Ковачевци

Актуализирано: 11.05.2023 г.На 7 май - 4 Неделя след Пасха - на Разслабления, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше извършено тържествено обновление на храм "Св. св. Кирил и Методий" в с. Ковачевци, Радомирска духовна околия.

Обновлението на храма и светата Литургия бяха излъчени и оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Константин Стойчев, свещеник Иван Димитров, предстоятел на храма и енорийски свещеник на селото, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения изпълниха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Грисен Чакъри.

Обновлението и светата Литургия бяха уважени от г-н Васил Станимиров, кмет на община Ковачевци, който е основният виновник за извършените ремонтни дейности по храма, които продължават, за да бъде приведен храмът в необходимото достойно благолепие.

Гости на празника бяха и представители на общината, сътрудници на г-н Станимиров, както и десетки жители, гости и приятели на китното село.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори върху неделното евангелското четиво, както и за предстоящия празник, посветен на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Негово Преосвещенство изказа благодарност на всички, които са се потрудили и се трудят за ремонта на храма и привеждането му във вид, който да привлича верните и ги призовава да имат благолепни души.

Той изказа особена благодарност към отец Иван, за трудовете, които полага за енорията, на архиерейския наместник за поддръжката, както и на г-н Станимиров за всеотдайната му любов и грижа към святото място и инициативите за въздигането му сред местното общество.

Епископът благодари на всички служещи, певците и верния народ за присъствието и благата подкрепа и призова, по молитвите на светите братя Методий и Кирил Бог да им дава здраве, радост и преуспяване.

За всички присъстващи на празничното богослужение беше подготвена празнична трапеза.


Снимки в текста към новината: архимандрит Евтимий


Снимки: протойерей Костадин Тренев

コメント


bottom of page