top of page

На Велики вторник бе отслужено за последен път "Последование на Жениха"
Тази вечер, Велики вторник, за последен път за тази година бе изпълнено "Последованието на Жениха", което по залез слънце бе отслужено във всички храмове на Софийска епархия. В столичния катедрален храм „Св. Неделя“ това последование бе изпълнено съборно и особено тържествено. Богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в богослужението взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, както и свещенослужители от храмовото духовенство. Вълнуващите покайни песнопения на певницата бяха изпълнени от духовници и църковни певци, ръководени от д-р Стоян Малинов.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа, и притчата за талантите, която ни призовава да обработваме нивата на своята душа и така да увеличаваме дарованията си, талантите, които ни е дал Бог. Църквата ни припомня предателството на Юда и ни призовава към покаяние по примера на блудницата, която като узнала за Господа, купила миро и помазала нозете Му. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На покайното и тъжно богослужение, чиято кулминация е изнасянето на иконата на Христовите страдания, се събраха за поредна вечер десетки вярващи и отправиха взор към иконата на Страдащия Христос, като с трикратни поклони показаха своята любов и благодарност към Него. Сред вярващите в храма бе и г-н Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, заедно със служители на общината.

В края на великопостното богослужение към църковното изпълнение се обърна със слово епископ Поликарп. Изхождайки от изпълнената тази вечер "Слава на Касияна" – впечатляващото по своята поетичност църковно песнопение, дело на монахиня Касияна, в своето слово той говори за жените химнописки. Той сподели колко много жени има в историята на Църквата, които пропити от духовност и от вяра са творили въздействащи текстове и мелодии.

"Нека всеки според дарбата, която Бог му е дал, да бъдем винаги в живота радостни и благодарни на Господа за всичко. И на всяко място в нашия живот, във всеки миг от нашия живот бъдем, според нашите сили и възможности, преизпълнени с богопознание и богословие, пропити от духовността на светата православна Църква и вяра. Нека преполовили Страстната седмица да се отърсим от всякакви житейски грижи и да погледнем към Спасителя, Който е вързан и стои пред нас, и виждайки Неговото смирение и доброволно страдание за нас, да Му благодарим! Да преклоним не само коленете на телата си, но и на нашите сърца!" – каза още владиката и обяви решението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит да дари на катедралния храм свещени дарове, които да останат за вечен и молитвен спомен от него: икона на Божията Майка Почаевска, покровци за покриване на свещените съсъди и пасхална украса.

Председателят на храма ставрофорен иконом Николай Георгиев като увери, че Богородичната икона ще бъде достойно почитана в катедралния храм, благодари чрез владиката на Негово Светейшество за духовните придобивки. След отпуста на богослужбата вярващите имаха възможност да се поклонят на дарената Богородична икона и да отправят своите молитви.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page