top of page

Честит рожден ден, Светейши владико!



На 15 октомври Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит отбелязва своя рожден ден. По повод личния празник на първойерарха на Българската православна църква в митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена съборна, архиерейска света Литургия.

Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, с когото съслужиха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия,архимандрит Васиан Змеев, представител на Руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия,

йеромонах Стефан от братството на Троянската света обител, йеромонах Никодим от Дивотинската света обител, протойерей Евгений Павельчук, секретар на Руското подворие в София, ставрофорен иконом Николай Георгиев, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев и седем дякона, сред които йеродякон Варртоломей и йеродякон Поликарп.

Литургичните песнопения бяха прекрасно изпълнени от мъжкия хор при храма, дирижиран от професор д-р, протопсалт Мирослав Попсавов. Под вещото ръководство на своя главен диригент, певците с особена прецизност и молитвеност изпълниха затрогващи песенни творби, с което вдъхновиха всички присъстващи.

Да уважат празника на Светейшия владика в храма се събраха служители на Софийска митрополия, енорияши на катедралния храм и миряни от София, които имат лично отношение към патриарха. Носейки цветя и подаръци те се радваха на благолепната богослужба и усърдно се молеха за здравето и благоденствието на кириарха на Софиска епархия.

В края на тържественото богослужение, духовенството отслужи благодарствен молебен по повод 77-я рожден ден на Предстоятеля на Българската православна църква.Застанали в средата на храма, край иконата на св. мъченик Неофит и частицата от неговите свети мощи, които се покоят в катедралния храм, с едно сърце и една уста църковното изпълнение се помоли за здраве, благодатна помощ и многолетно архипастирско служение на патриарх Неофит.

От името на Епархийския духовен съвет, свещенослужителите, църковнослужителите и миряните в Софийска епархия поздравително слово произнесе Белоградчишки епископ Поликарп.

"Светъл е за Българската православна църква днешният ден, защото отбелязваме рождения ден на ангела на родната ни православна църква - Негово Светейшество патриарх Неофит. Събрали сме днес на съборна литургия, заедно да се помолим, щото Бог да го обдари с дълги дни! Да озари пътя му със Своята благодат, да за може повече време да бъде сред нас, за да ни благославя, да ни приучава към духовния живот и да води Българската православна църква все така мъдро, благодатно към светли достойни бъднини. В този тържествен момент искам да изкажа любов и признателност към Негово Светейшество по повод 77 му рожден ден и да му пожелая: Бог по Своята велика милост да бъде винаги с него, да го закриля, пази и да бъде сред нас като ни насочва по пътя, по който е необхадимо да вървим, за да достигнем онова, за което всеки един от нас бленува - да бъдем с Бога и да станем населници и наследници на Царството Небесно. Със своята милост и любов да бъде винаги стожер за всички нас. Амин." - каза владиката.

От името на църковното настоятелство на катедрания храм " Св. Неделя" поздрав и красив букет от бели рози поднесе ставрофорен иконом Николай Георгиев. Светейшият патриарх получи поздравление и цветя от името на Руския патриарх Кирил, поднесени от архимандрит Васиан и от Румънския патриарх Даниил, предадени от ставрофорен иконом Нелуц Опря.

Патриарх Неофит с голямо уважение и любов бе поздравен и от християни, които поднесоха подаръци и цветя.

Честит и благословен рожден ден, Светейши владико!


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Владимир Бонько и Весела Игнатова


bottom of page