top of page

Освещаване на новия храм на с. Кладница "Възнесение Господне"



На 25 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено освещаването с пълния чин освещаване на новопостроения храм "Възнесение Господне" в с. Кладница, общ. Перник.

На празника Възнесение Господне, на който е посветен новият храм беше ми свършено неговото освещаване от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Орлин Алексиев, енорийски свещеник на селото, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Симеон Генов, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Марио Стоименов и други църковни певци.

Храмът на с. Кладница е построен от г-н Валентин и г-н Владислав и техните семейства, които са закупили мястото и са се погрижили за осъществяването на цялата идея по строителството на храма. Идеята, цялото строителство, изписване, обзавеждане и вертикалната планировка са изцяло дело на ктиторите.

Копката за храма беше направена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит на 14 юни 2019 г.

В с. Кладница няма храм, освен храмът на Кладнишкия манастир "Св. Николай", който е далеч от населеното място и не може да изпълнява функции за енорийски храм.

При освещаването на новата църква в Светия престол бяха вградени мощи от светите Баташки новомъченици.

Празникът по освещаването на храма беше уважена от стотици православни християни, жители и гости на селото.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за историята на празника Възнесение Господне, както и подчерта важни монети от това историческо събитие, които са важни за духовното въздигане на православните християни. Епископ Поликарп изказа благодарност към ктиторите за изграждането на храма и техните семейства и се помоли за тях, Бог да им въздава за любовта към Православната вяра, църква и българщината.

Владиката благодари на всички, които със своя труд, лепта и дарба са допринесли за новата духовна придобивка на с. Кладница и призова Бог да им въздава хилядократно.

Негово Преосвещенство Белоград-чишки епископ Поликарп поднесе на новия храм от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит икона с образа на Спасителя, Господ Иисус Христос, за спомен и благословение на вярващите.

Думи на благодарност за освещаването на храма и отслужената света Литургия поднесе отец Орлин, който поднесе на епископа букет с цветя.

Многобройното множество вярващи бяха поздравени от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с празника и новия храм.

За всички присъстващи на празничното богослужение беше раздаден благословен курбан и други приношения за здраве и благословение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page