top of page

Съборна архиерейска света Литургия в гр. Кюстендил



На 11 юни – 1 неделя след Петдесетница – на Всички светии в храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил беше отслужена съборна архиерейска света Литургия.

Поводът за съборното богослужение беше представянето в духовната околия на новия Велбъждски епископ Исаак, който на 10 юни, по искане и молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия беше хиротонисан за епископ с титлата „Велбъждски“, като втори викарий на Софийския митрополит.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит представянето на Велбъждския епископ Исаак беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

При влизане в храма, епископ Поликарп и епископ Исаак бяха посрещнати от христолюбиво множество в народни носии и със свеж здравец в ръце, както и от деца с пълни кошници с цветя.

Тържественото неделно богослужение беше възглавено от двамата епископи, като предстояваше Белоградчишкият епископ Поликарп. В светата Литургия съслужиха още: архимандрит Васиан председател на руския храм „Св. Николай“ в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Юстин, брат на Зографската света обител на Света Гора - Атон, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм "Успение Богородично", протойерей Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, свещеник Георги Тасков, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Даниел Сираков.

Църковните песнопения на утренята изпълниха ставрофорен иконом Генади Генадиев, протойерей Тодор Точев, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Грисен Чакъри, а на светата Литургия смесеният църковен хор от столичния храм „Св. вмчца Параскева“, с диригент Нели Трошева.

Неделната света Литургия и представянето на Велбъждския епископ Исаак уважиха Негово Всепреподобие йеромонах Максим от Старозагорска епархия, г-н Петър Паунов, кмет на гр. Кюстендил, г-н Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил, г-н Христо Терзийски, народен представител в 49-о Народно събрание на Р България, г-жа Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил, йеродякон Йосиф от Жабленския манастир, монахиня Фотиния от Гранишкия манастир, край Кюстендил, монахиня Павла от Калкаския манастир край Перник, както и много общественици, представители на различни организации и институции от Кюстендил и региона, както и десетки вярващи православни християни от града и околностите на града и гости.

След света Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп прочете напътственото слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийския митрополит Неофит от епископската хиротония, а след това, с братски думи представи на цялото църковно изпълнение Велбъждския епископ Исаак, който като втори викарий на Софийския митрополит ще продължи да изпълнява своето служение на архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, като в същото време е подкрепа и опора в нелекото служение на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Поздрав към епископ Исаак поднесе предстоятелят на храм „Успение Богородично“, иконом Светослав Григоров, който му поднесе в дар архиерейски жезъл и митра. Владика Исаак беше поздравен и от архимандрит Васиан, който му поднесе в дар комплект панагия и кръст.

На свой ред Велбъждския епископ Исаак благодари за всички благопожелания и добри слова. Той отправи своята благодарност към Бога за великите Му благодеяния и любов, към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, към Светия Синод на БПЦ-БП, към всички присъстващи на празничното богослужение в храма и се помоли Бог да бъде винаги с него, да го подкрепя и подпомага в служението та да бъде то за негово спасение и преуспяване на Светата Църква.

След приветствените слова Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави за имения ден йеродякон Вартоломей и пожелавайки му дълголетие, здраве, достойно служение му поднесе диптих с образите на Спасителя и Света Богородица, с пожеланието, още, да има винаги Божията закрила и благодат, както и примера на Божията Майка в своя живот.

Празникът завърши с раздаването на нафора и приемане на поздравления от Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак.


Снимки: Владимира Бонько

bottom of page