top of page

В Минно-геоложкия университет беше направена копка за построяването на храмНа 14 юни с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети Минно-геоложкия университет „Св. Йоан Рилски“, в гр. София.

Поводът за посещението бе поставянето на основен камък за изграждането на православен храм в кампуса на университета, посветен на закрилника на учебното заведение св. Йоан Рилски Чудотворец.

Епископ Поликарп беше приет от проф. д-р Ивайло Копрев, и взе участие в церемонията по връчването на дипломи на нови доценти, доктори и професори на Минно-геоложкия университет.

Белоградчишкият епископ Поликарп, с придружаващите го духовници: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп, извърши водоосвещение и благослови основния камък, който впоследствие беше положен за основен темел на новоизграждащия се храм, посветен на небесния закрилник на българския народ, св. Йоан Рилски.

В основите на храма беше положена и грамота, която беше подписана от всички присъстващи. Тя ще остане за вечен молитвен спомен и свидетелство на идните поколения за силната вяра, надежда и любов на всички потрудили се за построяването на параклиса.


Новостроящият се храм получи и своя първи подарък – икона на св. Йоан Рилски, със сребърен обков, която подари на ректора проф. Цоло Вутов.

Епископ Поликарп благодари на ръководството на Минно-геоложкия университет за подетата инициатива за построяването на православен храм и отправи поздрав към всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир, както и бързо построяване на храма.

Основният камък беше лично подготвен и гравиран от ректора на Университета проф. Копрев.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page