top of page

Архиерейска вечерня и монашеско пострижение в Лозенския манастира "Св. Спас"

Актуализирано: 25.05.2023 г.



На 24 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше отслужена Архиерейска вечерня в Лозенския манастира "Св. Спас".

Вечернята беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир и духовен отец на Лозенския манастира, монаси от същия манастир, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир, както и духовници от региона и София.

Гости на светата обител бяха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Грисен Чакъри, които оглавиха и честния клир.

По време на вечернята за Възнесение Господне, беше извършено и последованието на петохлебието, за здраве и благословение на сестрите и честните поклонници на обителта.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено и монашеско пострижение. В лика на монашестващите беше постригана Величка Христова Николова, от гр. Гоце Делчев, родна сестра на монахиня Анастасия, от същата света обител.

След пострижението епископ Поликарп произнесе наставление към новата монахиня, която получи името Алексия, да бъде винаги изпълнена с радост, мир и Христова любов. Да бъде пример за сестринството и верния народ.

В своето слово, епископ Поликарп поздрави всички с новата монахиня от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела по-често да се събира верният народ на такива тържества.

След вечернята и монашеското пострижение присъстващите минаха и поздравиха новопостриганата сестра Алексия и и пожелаха да се спасява в Господа.

За всички присъстващи на "Сватбата с небето" беше подготвена празнична вечеря.


Снимки в новината: архимандрит Евтимий

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page