top of page

В гр. Дупница беше направена копка за изграждането на православен храм

Актуализирано: 31.03.2023 г.



На 30 март с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в ж.к. "Бистрица", гр. Дупница беше направена копка за изграждането на православен храм, посветен на свети мъченик Мина.

Тържественото водоосвещението и полагането на основен камък за построяването на храма беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, свещеници от Дупнишка духовна околия и йеродякон Вартоломей.

На историческото събитие за Дупница присъстваха: г-н Асен Меджидиев, министър на Здравеопазването, г-н Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, г-н Методи Чимев, кмет на Дупница, заместник кметовете на Дупница, кандидат за народни представители в 49-ия Парламент на Р България, както и много населници на жилищния комплекс, много ученици и малки деца.

След водоосвещението епископ Поликарп се обърна с думи на благодарност към инициативния комитет за построяването на храма, Църковното настоятелство, общинската управа и към всички присъстващи. Той благодари на всички за ангажираността им да бъде изграден храм, който ще бъде духовен пристан за мнозина, които ще намират отговор на своите житейски и духовни търсения, както и ще бъде пристан от бурното житейско море.

Епископ Поликарп благодари специално на министъра на Здравеопазването да присъствието му в това историческо събитие за Дупница.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела, в най-скоро време всички да се съберат, така многобройно, и на неговото освещаване.

След поставянето на основния камък, символично, от официалните лица беше направена копка за построяването на храма.

За всички присъстващи община Дупница беше подготвила постна почерпка.


Снимки: архимандрит Евтимий

bottom of page