top of page

Трета вечер на Фестивала на православната книга в София



На 2 ноември, съгласно програмата за провеждане на Фестивала на православната книга в София, се състоя третата вечер на книжния форум. Водещ-модератор на вечерта беше Ангел Иванов, водещ на предаването "Живото слово" по радио "Епархийски глас".

В храм "Св. София" за поредна вечер се събраха издатели, духовници и почитатели на православната книга. Вечерта започна с изпълнения на хор „Агия“ при столичния храм „Рождество Христово“, с диригент Никола Антонов, които изпълниха концерт от песнопения в източноцърковна певческа традиция.

В третата вечер на книжния фестивал представиха своите книги издателството „Омофор“. Пламен Сивов, публицист, преводач, редактор и изпълнителен директор на фондация "Покров" запозна аудиторията с 26-годишната работа на издателството, което през годините е подготвило над 150 заглавия, някои от които многократно са преиздавани.

Ангел Бончев представи на присъстващите петте свои книги, две от които са адресирани към малките читатели. Той разказа подробно за подбудите, които са го накарали да ги напише, като очерта сюжета и особеностите им при написването.

Издателство „Еделвайс" бе представено от д-р Десислава Панайотова, която запозна присъстващите с книгите на богослова Мартин Ралчевски, писател на православни романи, който до този момент е издал 11 книги. Наред с обичайните книжни тела той е издал и аудиокнига за незрящи.

Вечерта продължи с разговор на представящите издателствата върху теми, свързани с четенето на православната литература и нейния най-популярен жанр. Засегнати бяха въпроси за финансирането, тиражите и предпочитания от аудиторията жанр, електронните издания и популяризирането на християнската тематика. Коментиращите се обединиха около мнението, че православната книга има своето достойно място в националната литература и има бъдеще.

На третата вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и десетки православни християни.

След представянията присъстващите имаха възможност да разгледат щандовете на издателствата и да си закупят желаната книга.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page