top of page

Зимният празник на св. Георги Победоносец в София



На 3 ноември Православната църква възпоменава историческото събитие, обновяването на храма на свети великомъченик Георги Победоносец в гр. Лида, Палестина. Денят е наречен зимен празник на св. Георги Победоносец.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", в кв. Красно село, беше отслужена Архиерейска света Литургия. Тържественото богослужение се проведе в храма, поради наличието в енорията на копие на чудотворния образ на светеца от Зографския манастир на Света Гора, Атон.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Стефан Стайков, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Георги, от гр. Ксанти, Гърция, свещеник Васил Асенов, свещеник Йоан Йотов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Красимир Пеков.

По време на светата Литургия бяха извършени две ръкоположения. Дякон Красимир Пеков, беше ръкоположен за свещеник, а иподякон Красимир Кръстев, беше ръкоположен за дякон.

Епископът пожела на новоръкоположените достойно и благодатно служение. Да сеят семето на Словото Божие в сърцата на човеците с усърдие, постоянство, радост и спокоен дух.

След тържественото празнично богослужение, в чест на св. великомъченик Георги Победоносен, Негово Преосвещенство произнесе проповед и изтъквайки важни моменти от живота на св. Георги, подтикна вярващите да се стремят да подражават на Божия угодник и чрез неговото благодатно застъпничество да се стремят да угаждат на Бога и бъдат светъл пример за нашето общество.

Епископ Поликарп поздрави всички с празника, начевайки от предстоятеля на храма, духовниците, верния народ, църковните настоятели и гости. Той благослови църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела св. Георги да ги благослови и наспори в живота им здраве, радост и мир.

Поздрав към Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Стефан Стайков, който благодари за топлата грижа на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за енорията и подкрепата в достойните дела, както и на цялото ръководство на светата Софийска митрополия за подпомагането живото на храма и енорията и делата на председателя.

Празникът в храма, втори храмов празник на църквата, завърши с поднасяне на цветя и братска почерпка.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page