top of page

Храмов празник отбеляза днес столичната църква „Св. Николай Софийски“На 17 май Православната църква почита българския великомъченик св. Николай от Янина, убит с камъни от мюсюлмани на този ден през 1555 година. В София се намира храм, посветен на софийския светец, построен в негова чест, в близост до лобното му място в столицата – на ул. „Пиротска“.

Празничната литургия в тържествуващия храм бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Христо Пашов от храмовото духовенство, свещеник Арсений Каньов, свещеник Спиридон Николов от Ловчанска епархия, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и иеродякон Поликарп.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от доц. д-р Иво Янев и Никола Антонов, а литургийните – от храмовия смесен хор. Празничната богослужба бе уважена от кмета на район „Въздраждане“ г-н Станислав Илиев и общински служители.

В края на богослужението пастирско слово за вярата, за съвременното изповядване на Православието и за примера на св. Николай Софийски произнесе епископ Поликарп. Той припомни важни моменти от живота и мъченическата кончина на св. Николай Софийски. Владиката призова християните да бъдат ревностни Христови подражатели и духовни чеда на св. Николай Софийски, като подчерта, че св. Николай Софийски е един от небесните покровители на столицата ни.

Изпълнили храма, богомолците слушаха с внимание духовните слова и духом се ободряваха и вдъхновяваха за ревностен християнски живот. В края на словото си епископът поздрави предстоятеля на храма ставрофорен иконом Спас Михайлов, храмовото духовенство, църковното настоятелство и всички, които се трудят в храма, и им благопожела здраве, благодатен успех и преуспяване в делата.

В София това е единственият храм, посветен на софийския светец. Величествен, с прекрасната архитектура на видния наш архитект Торньов (според някои сведения той е първият храм построен по негов проект в България), с изящни образци на църковна иконопис, той е вторият по големина (след храм „Св. Александър Невски“) в столицата. Осветен е на 3 декември 1900 г. от тогавашния софийски митрополит Партений. Украсен с прекрасния си иконостас, дърборезбован от представители на Дебърската школа и с фината иконопис, дело на видния иконограф Николай Ростовцев (1898-1988).


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page