top of page

Заупокойна св. Литургия в Царския параклис „Св. Цар Борис и св. Йоан Рилски“ в двореца ВранаВ навечерието на 9 годишнина от кончината на Н.Ц.В. Престолонаследника Кардам, Княз Търновски в тесен семеен кръг бяха пренесени тленните му останки на българска земя. Първородният син на Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита ще бъде положен в Царската фамилна гробница в Двореца Врана в криптата на Православния параклис „Св. Цар Борис и св. Йоан Рилски“.

На 6 април 2024 г., в деня на Успението на св. равноапостолен Методий Славянобългарски, в Дворцовия параклис бе отслужена Заупокойна света Литургия от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, и йеродяконите Вартоломей и Поликарп в присъствието на опечалените родители Техни Величества Царя и Царицата, синовете на покойния – Князете Борис и Белтран, Принцеса Мириам, братята му Княз Кирил Преславски и Княз Константин-Асен, сестра му Княгиня Калина и семейството ѝ.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид и съгласно повеленията на Търновската конституция като наследник на Българския царски престол получава титлата Княз Търновски и Херцог Саксонски. Князът е кръстен по православен обред, с благословението на Българския патриарх Кирил, от блаженопочившия Левкийски епископ Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на Всебългарския покровител свети Йоан Рилски! Княз Кардам завършва Френския лицей в испанската столица, след което заминава да следва висшето си образование в Университета „Кларк“ в Съединените щати. Дипломира се със специалности философия и международна икономика. Впоследствие специализира селскостопанска икономика, агроиндустрия и мелиорации в The Pennsylvania State University. Известно време работи в Кордова – Аржентина, след което се завръща в Испания и постъпва в телекомуникационния бизнес. На 11 юли 1996 г. се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама сина – Борис и Белтран, и двамата кръстени в Православието. През август 2008 г. Княз Кардам и Княгиня Мириам претърпяват тежка автомобилна катастрофа, от която Князът не успя да се възстанови. На 7 април 2015 г., след седем години в кома, Княз Кардам Търновски почина. Опелото му е извършено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания Поликарп, който сега е Италиански и Малтийски митрополит, а тленните му останки са положени във фамилната гробница на съпругата му. На 40-я ден от кончината му в Кралската катедрала „Свети Йероним“ в Мадрид, с благословението на новопредставилия се Български патриарх Неофит, заупокойна служба отслужи Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

От днес Кардам, Княз Търновски почива на свещената българска земя, в историческия дом на Царското семейство!

Бог да го прости, вечна и блажена да е паметта му!


Текст и снимки: Доц. д-р Ивайло Шалафов


Comments


bottom of page