top of page

Празник на Кръста в столичния плувен басейн „Спартак“На 6 януари, Кръщение Господне – Богоявление, в столичния плувен басейн „Спартак“ бе отслужен Богоявленския велик водосвет. Празничното чинопоследование, предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит бе извършено за най-малките членове на Православната ни църква, които влязоха в закрития, топъл басейн във водна надпревара.

Празникът се организира за пета поредна година в Софийска епархия, като домакин за втора поредна година е столичния плувен басейн „Спартак“, ръководен от Петър Стойчев /шампион по плуване в ледени води на дълга дистанция/ и със съдействието на Велина Андонова, сътрудник при столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“. Деца, разделени на четири възрастови групи активно участваха като се включиха в традиционния ритуал за ваденето на Кръста. Особено радостно приеха водното предизвикателство децата със специални социални потребности, които също имаха възможност да участват в “спасяването” на Кръста.

Епископ Поликарп благодари на всички деца, взели участие като им пожела здраве, мъдрост и да бъдат радост и утеха за своите родители. Викарият заедно с архимандрит Евтимий, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп подариха от името на Софийска света митрополия подаръци на децата – лакомства и по едно кръстче, предоставено от църковен магазин „Православен свят“.

Владиката благодари на ръководството на басейн „Спартак“, изказа специална благодарност на ръководството на ВМА за медицинското обезпечаване на събитието, както и на родителите, учителите и приятелите, подкрепили инициативата.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page