top of page

Велико повечерие с първа част на Покайния канон на св. Андрей Критски



„Помилуй ме, Боже, помилуй ме!” – започна да призовава св. Църква от първия ден на Великия пост, подканяйки християните да преклоним глави и сърца в съкрушение пред Бога. Църквата е определила в тези дни, за да се откъснем от ежедневните ни грижи и съзнаем собствената си немощ и греховност, да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, който у нас се изпълнява разделен на части.

Вечерта на 18 март, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ бе отслужено Велико повечерие и първа част от Покайния канон на св. Андрей Критски. Съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения по време на поста, покайното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение взеха участие иконом Петър Славов от храмовото духовенство и йеродякон Вартоломей. Молитвено участие взеха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Предстоятели на храмове, столични свещеници и християни от цяла София се събраха на съборно великопостно богослужение и изпълниха катедралния храм. Голямото множество бе притихнало в храма за сърдечна молитва и отправяше своите прошения към Бога за прошка на греховете. Сред молитвената тишина, покайните песнопения бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов.В центъра на храма бе поставена изписаната специално за столичните великопостни богослужения икона, с образите на всички, които се споменават в Покайния канон – Господ Иисус Христос, Света Богородица, св. Андрей Критски и св. Мария Египетска.

В края на великопостното последование епископ Герасим се обърна с пастирско слово към изпълнилите храма богомолци: „През дните на св. Четиридесетница Църквата ни призовава да обърнем внимание на себе си, да се вгледаме навътре в душата си, да усетим процесите, които протичат в нея, и ако разберем, че действията и чувствата ни не съответстват на Божия закон и съвестта ни ни изобличава като неподкупен съдия и се страхуваме от справедливо наказание, което безспорно заслужаваме… изходът е само един – да се покаем и тихо да шептим: „Господи, прости! Господи помилуй!“Във времето на Светата Четиридесетница ние не само сме призовани към покаяние, но на нас ни се предлагат и средствата за него. Не знаем кога Господ ще призове всеки от нас при Себе Си, не знаем времето на нашата земна смърт и затова Църквата Христова призовава човешката душа към бодрост и бдителност, приканва я да се надигне, да се изправи от духовния сън и да се обърне към Бога с покаяние“ – започна словото си епископ Герасим. Той пожела времето на Великия пост да бъде плодотворно, а плодовете ни – достойни за покаяние, „защото всяка година, всеки ден, всеки час ни приближават към края на нашия земен път“.

„Необходимо е твърдо да застанем на пътя на своето лично покаяние още сега! Да променим съзнанието си и промяната на живота ни да започне още днес! Не трябва да забравяме, че покаянието не възниква само` – тогава, когато човек прекрачва храма, а е Божи дар, който се придобива с духовен труд и произлиза от конкретни наши дела“ – каза още владиката и пожела: „Нека да молим Господ да ни отвори вратата на покаянието, да ни дари с истинско преживяване на нашата греховност и да не забравяме, че истинското покаяние се превръща в радост, по милостта и човеколюбието на Изкупилия ни с безценната Си Кръв Син Божи. Да молим Господ Иисус Христос да ни дари радостта на покаянието!“

Епископ Герасим подчерта, че дните на нашето покаяние съвпадат с дните, в които се простихме с нашия преставил се в Господа любим патриарх Неофит и прикани вярващите да съединят покайните си молитви с молитва за упокоението на душата на обичания от всички архипастир на родната ни Църква. „Бог да го прости, Бог да го упокои, а нас да помилва, защото е благ и человеколюбец! Амин!“ – завърши словото си той.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page