top of page

Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Пантелеймон“, кв. „Бояна“На 30 юли в храм „Св. вмчк Пантелеймон“ в столичния квартал „Бояна“ бе отслужена архиерейска св. Литургия по повод отминалия на 27 юли храмов празник на църквата.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничната богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в радостта на енорията влязоха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Васил Радков, иконом Дилян Цветков, протойрей Радко Иванов, предстоятел на храма, свещеник Лука Китин, свещеник Красимир Кръстев, както дяконите: протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийските псалти Тодор Костов и Методи Стоилов, с които духовниците и множеството богомолци отправиха своите молитви към светия целител и великомъченик за Христовата вяра.

В края на св. Литргия Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, припомни безкористното дело и мъченическия живот на св. Пантелеймон и призовава да подражаваме на вярата и добротворството му.

Владиката отправи благопожелания на вярващия народ за вдъхновение в духовния живот, за категорично отстояване на дяволските изкушения и за трезва мисъл в лукавите дни на съвремемието ни.

В отговор протойрей Радко Иванов благодари на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, както и на неговия викариен епископ за архиерейската св. Литургия и за духовните грижи, които полагат за боянската енория.

В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо, което бе раздадено на богомолците за здраве и благословение.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page