top of page

С тържествен водосвет Военна академия „Георги С. Раковски“ откри новата академична учебна година



На 1 септември Военна академия „Георги С. Раковски“ в София тържествено даде началото на новата академична 2022/2023 учебна година.

По традиция откриването на учебната година започва с водосвет.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йордан Божилов, обгрижващ храма при Академията, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от г-н д-р Андрей Касабов.

Преди водосвета Негово Преосвещенство беше посрещнат и приет от генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия. Двамата взаимно си размениха благопожелания, като епископ Поликарп благодари на г-н Дочев за поканата и го поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

С литийно шествие от академичния храм „Св. Архангели“, с иконата на Света Богородица – „Бачковска“, до плаца на учебното заведение започна празничното откриване на новата учебна година.

След водосвета Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела благодатна и успешна нова учебна година.

Празникът на Военна академия беше уважен от министъра на отбраната, от началника на отбраната, от представители на различни посолства в София, институции и учреждения.

След приемането на строя, в официалния салон на Военната академия се състоя празнична програма, на която бяха прочетени получените поздравителни адреси и произнесени лекции от официалните гости.

Поздрав към всички присъстващи най-официално отправи генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page